ODPRTO, podkast o prostoru

Mar 06 2020 21 mins 4

ODPRTO je prvi slovenski podkast o prostoru. Govorimo o prostoru, arhitekturi in oblikovanju. Pogovarjamo se z ljudmi, ki ga ustvarjajo, načrtujejo, oblikujejo in uporabljajo. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu Odprto!

#07 ODPRTO: O arhitekturi prihodnosti z Oona Horx-Strathern
Mar 06 2020 16 mins  
V 7. oddaji podkasta ODPRTO govorimo o arhitekturi prihodnosti. Z nami je Oona-Horx Strathern iz Zukunftsinstitut, ki s pomočjo družbeno-demografskih trendov že 25 let predvideva prihodnost bivanja. Z Oono se pogovarjamo o tem, kateri svetovni trendi vplivajo na prihodnost arhitekture in kako bomo v prihodnosti bivali. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu ODPRTO!


#06 ODPRTO - O stanovanjski problematiki z Anjo Planišček
Dec 04 2019 24 mins  
V šesti oddaji podkasta ODPRTO govorimo o stanovanjski problematiki. Z nami je arhitektka in letošnja prejemnica nagrade Častna članica ZAPS Anja Planišček. Z Anjo se pogovarjamo o stanovanjski politiki, stanovanjskih zadrugah, o stanju stanovanjskih gradenj v Sloveniji ter humanitarni pomoči v Afriki, ki ju izvaja skupaj s Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani in organizacijo Streha za vse. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu ODPRTO!


#05 ODPRTO - O odnosih do prostora z Nandetom Korpnikom
Nov 27 2019 15 mins  
V peti oddaji podkasta ODPRTO debatiramo o nekaterih temeljnih vprašanjih v arhitekturi. Kako ovrednotiti dediščino? Ali je arhitektura umetnost? Kaj prinaša regulacija urejanja prostora? ... Svoj odnos do prostora in arhitekture deli letošnji prejemnik nagrade Platinasti svinčnik, arhitekt in docent na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo v Mariboru Nande Korpnik. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu ODPRTO!#04 ODPRTO - O umetni svetlobi z Matjažem Mavsarjem
Nov 18 2019 13 mins  
V četrti oddaji podkasta ODPRTO govorimo o umetni svetlobi. Pogovarjamo se z Matjažem Mavsarjem, direktorjem podjetja Arcadia Lightwear, kjer že 30 let načrtujejo svetlobo in ponujajo kakovostna svetila. Z Matjažem smo poklepetali o izzivih pri načrtovanju svetlobe, kako to poteka in o tem, ali nam bo kdaj uspelo ustvariti umetno svetlobo, ki bo enakovredna naravni. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu ODPRTO!


#03 ODPRTO - O Scenografiji z Aleksandrom Vujovićem
Nov 13 2019 31 mins  
V tretji oddaji podkasta ODPRTO govorimo o scenografiji. Pogovarjamo se z arhitektom in scenografom Aleksandrom Vujovićem. Z Aleksandrom smo odkrivali njegove začetke v scenografiji, kako tam poteka ustvarjalni proces, kakšne so specifike gledališkega prostora ter kakšno svobodo ima scenograf pri svojem izražanju. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu ODPRTO!


#02 ODPRTO - O Interierju s Petro Zakrajšek
Nov 07 2019 30 mins  
V drugi oddaji podkasta ODPRTO govorimo o interierju in notranjem oblikovanju. Z nami je Petra Zakrajšek, direktorica in vodilna arhitektka pri Gao Arhitektih. S Petro smo se pogovarjali o začetku njene poti, kako poteka delo v njenem biroju, kako ustvarja interierje ter kakšne načrte ima za London. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu ODPRTO!


#01 ODPRTO - O Aktivnih Hišah z Lone Feifer
Oct 30 2019 33 mins  
V tokratnem podkastu ODPRTO govorimo o prvi slovenski družinski hiši s certifikatom 'Active House', ki jo je razvilo podjetje Lumar. O vplivih arhitekture na podnebno krizo in o bivalnem ugodju se pogovarjamo z ga. Lone Feifer, generalko sekretarko združenja 'Active House Alliance'. Svoj komentar na trajnostne principe 'Active House' je podal tudi dr. Jernej Markelj, raziskovalec metod vrednotenja stavb po načelih trajnostne gradnje in podžupan za področje urbanizma v Občini Kamnik. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu ODPRTO!


#00 ODPRTO - O Prostoru
Oct 24 2019 9 mins  
Kaj je prostor? V pilotni oddaji podkasta Odprto razgljabljamo o tem, kaj prostor sploh je. Ali ga lahko definiramo? Kako ga zaznamo? Kaj nam pomeni? In kako ga razumejo nekatere slovenske arhitektke in arhitekti?


No review available yet...