Fostul premier bulgar Kiril Petkov anchetat pentru arestarea lui Boyko Borissov în 2022


Episode Artwork
1.0x
0% played 00:00 00:00
Dec 12 2024 3 mins  

Kiril Petkov a renunțat la imunitatea parlamentară și va fi anchetat în dosarul privind arestarea în 2022 a altui fost premier, Boyko Borissov, eliberat însă după 24 de ore. În Slovacia, organizația Amnesty International atrage atenția că situația drepturilor omului a atins un punct critic în acest an.
Revista presei Europa Plus:

Fostul premier și președinte al partidului Continuăm schimbarea, Kiril Petkov a renunțat la imunitatea sa de deputat, a anunțat biroul de presă al Parlamentului de la Sofia citat de btnews.bg. Parchetul ceruse Parlamentului să-i înlăture imunitatea pentru a putea fi anchetat într-un dosar privind arestarea în martie 2022 a fostului premier, Boyko Borissov. Borisov a fost reținut după acuzații de folosire abuzivă a fondurilor UE, dar eliberat după 24 de ore.

Kiril Petkov este acuzat că și-ar fi depășit atribuțiunile în acest caz.

„Nu știu ce s-a întâmplat și cum se petrec lucrurile în acest proces. Știu doar că instanța bulgară și Departamentul de Justiție al SUA au stabilit că aceste acțiuni au fost ilegale, de îndată ce ceva este ilegal, este necesară o astfel de anchetă,” a comentat fostul premier Boyko Borissov.

De partea sa, Petkov a declarat: „Am acționat pe deplin în limitele autorității mele, am oferit întotdeauna administrației mele libertatea de a-și face treaba, iar jocurile de culise nu au putut niciodată să-mi influențeze deciziile.”

Sirienii refugiați în Bosnia nu vor să se întoarcă acasă

slobodnaevropa.org, Europa Liberă în limba bosniacă, publică un reportaj realizat într-o tabără de refugiați din Sarajevo sub numele „Povestea unui sirian (...): nu plănuiesc să mă întorc, dar cred că vor veni zile mai bune.”

„Căderea regimului lui Bashar al-Assad este, sărbătorită, de asemenea, de mulți sirieni care au fugit din patria lor în ultimul deceniu și jumătate,” continuă jurnaliștii bosniaci. „Printre aceștia se numără și Mahir, care se află în prezent în tabăra de refugiați Ušivak, de lângă Sarajevo. Deși în prezent nu se gândește să se întoarcă, el speră că familia sa și toți sirienii vor avea în curând parte de pace, libertate și prosperitate după o lungă perioadă de război și suferință.”

Amnesty International Slovacia: situația drepturilor omului a atins un punct critic

Guvernul slovac ignoră încălcările drepturilor omului în țară, spune un raport al Amnesty International, publicat cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului și citat de spravy.pravda.sk.

„Situația drepturilor omului în Slovacia a atins un punct critic în acest an,” a declarat Rado Sloboda, directorul Amnesty International Slovacia. Potrivit acestuia, Slovacia se confruntă cu o criză a drepturilor omului și nu reușește să le garanteze și să le protejeze, fie că este vorba despre dreptul la locuință, drepturile și libertățile civile sau discriminarea împotriva minorităților. „Astăzi ne confruntăm cu o tendință alarmantă în care, în loc să îmbunătățim situația, se introduc politici și legi care restrâng sistematic drepturile omului”, spune Sloboda.

„Modificările legislative au limitat dreptul la proteste pașnice și au extins puterea autorităților locale de a interzice demonstrațiile. Aceste măsuri sunt în contradicție directă cu Constituția și cu obligațiile internaționale ale Slovaciei.” Directorul Amnesty descrie aceste măsuri ca fiind o încercare de a reduce la tăcere oponenții și crede că restricțiile privind libertatea de exprimare, întrunire și asociere sunt o tendință îngrijorătoare în evoluția politică a Slovaciei către un stat autoritar.

Amnesty a atras, de asemenea, atenția asupra rapoartelor tot mai numeroase privind brutalitatea poliției. Evaluarea ONG-ului acoperă, de asemenea, discriminarea sistematică a persoanelor LGBT, precum și excluderea și discriminarea comunităților de romi.

Au contribuit la redactarea Revistei presei Europa Plus:

Desislava Dimitrova - Bulgaria;

Michaela Vdoviaková - Slovacia

Europa Plus este un proiect RFI România realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei