Folkmordet i Rwanda


Episode Artwork
1.0x
0% played 00:00 00:00
Jul 24 2011 86 mins   144

På våren 1994, under loppet av 100 dagar, mördades 800 000 människor i ett land mindre än Småland. En slakt i en skala inte skådad sedan nazisternas utrotningsprogram mot judarna.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Men till skillnad från Förintelsen så försökte man inte dölja vad som hände. Mördandet skedde alla tider på dygnet. Lärare dödade elever, elever dödade lärare. Grannar dödade grannar. Släktingar dödade släktingar.

Världssamfundet, med FN i spetsen, vars specifika syfte var att se till att ett folkmord aldrig mer upprepades, vände Rwanda ryggen.

Vad som hände i Rwanda var inte ett spontant bestialiskt stamkrig, utan ett resultat av djupa historiska rötter, år av planerande och kliniskt utfört arbete från en regim vars främsta mål var att härska och förinta.

"Det var det svåraste och mest plågsamma uppdrag jag har haft som politiker och upplevt som människa", säger en självrannsakande och fortfarande skakad Ingvar Carlsson, fd statsminister och ordförande i FN’s sanningskommission om folkmordet. Chefen för Radiohjälpen Finn Norgren, då journalist och biträdande chef på Ekot, menar att det var en skamfläck både för FN och för allt vad journalistik heter.

I programmet från Rwanda om de hundra dagarna av folkmord, möter vi även Yvonne som 14 år gammal överlevde mördandet, pingstmissionären Dag Bohlin som var sista svensk kvar i Kigali, och docent Anne Kubai, som gjort över 200 intervjuer med förövare.

P3 dokumentär Världen om “Folkmordet i Rwanda” är berättelsen om hundra dagar i helvetet, den kanske mörkaste och mest brutala tragedin i vår tid.

Producent: David Mehr

Exekutiv Producent: Amanda Rydman