Världen och Iran


Episode Artwork
1.0x
0% played 00:00 00:00
Jan 18 2014 55 mins   8

Om den skiftande sanden i Mellanösterns maktspel. USA och Iran talar med varandra, och plötsligt fylls regionen av både hopp och bävan. Kan de upptinade relationerna leda till en verklig och varm vänskap? Vem vinner i så fall på det? Hör röster från Washington, Raanana och Doha om israelisk övergivenhet, saudiska kärnvapen och svensken som befunnit sig i den diplomatiska stormens mitt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det har gått två knappt två månader sen det tillfälliga avtalet träffades i Geneve mellan  Iran och P5 plus 1, det vill säga Säkerhetsrådets medlemmar tillsammans med Tyskland, om Irans kärnteknikprogram. Avtalet går ut på att Iran stoppar utveckling av delar av sitt kärnteknikprogram i utbyte mot begränsade lättnader i sanktionerna. Många betraktar det som en milstolpe i en betydligt större process där USA och Iran -  som tillbringat de senaste 30 åren i fientlighet - nu verkar vara redo att närma sig varandra. En som följt denna process mycket nära är statsvetaren och Iranexperten Trita Parsi.

Många här i Sverige känner till honom som en av dom mest anlitade och insiktsfulla analytikerna om Iran och USA. Men Trita Parsi är inte bara analytiker, han är, i egenskap av president för NIAC, det nationella iransk-amerkanska rådet, i allra högsta grad en spelare i detta storpolitiska drama. Och i november var han på plats vid förhandlingarna i Geneve. Frilansjournalisten Petra Socolovsky träffade honom hemma i Washington.

 Ett land som både står USA väldigt nära och som samtidigt har ett väldigt konfliktfyllt förhållande till Iran är Israel. Därför är det inte konstigt att man i där har reagerat starkt på den senaste tidens utveckling. Men reaktionerna har varit mycket olika i olika politiska läger. Konflikts Ivar Ekman ringde upp Aluf Benn, chefredaktör på den liberala tidningen Ha'aretz. och ledarskribenten Sarah Honig på konservativa Jerusalem Post.

Ett annat land som också uttryckt oro över närmandet mellan Iran och Usa, är Usas andra nära allierade i Mellanöstern - Saudiarabien. För saudierna tolkas avtalet som skrevs i november som bara ytterligare ett tecken -  i en lång rad  - på att USA är på väg att distansera sig från Saudiarabien. Och det har skapat panik, förklarade Mehran Kamrava, professor och chef för  International and Regional Studies at Georgetown University's School of Foreign Service in Qatar när Konflikts Kajsa Boglind ringde upp honom på kontoret i Doha.

I studion kommenterar Frida Stranne, statsvetare och gästforskare vid American University i Washington tillsammans med Sveriges Radios utrikeskommentator Agneta Ramberg.

Programledare:Ivar Ekman

[email protected]

Producent:Kajsa Boglind

[email protected]

Tidigare Konfliktprogram på om relationen mellan USA och Iran: