Dataspelens politiska sprängkraft


Episode Artwork
1.0x
0% played 00:00 00:00
Nov 18 2017 55 mins   30

Om dataspel som blivit en viktig del av samtidskulturen och nu även av politiken. Hör om Pewdiepies bittra humor, Gamergates koppling till Trump, och det kontroversiella med att skjuta nazister.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Spelvärlden är en värld som är okänd för många – men som i takt med att den växt sig både stor och inflytelserik kommit att få inflytande långt ifrån spelhallar och unga killars sovrum.

Konflikt börjar med att berätta om den svenska 28-åringen Felix Kjellberg, mer känd som youtubern Pewdiepie – och en av spelvärldens allra största stjärnor – med nära 60 miljoner följare. Vad säger Pewdiepies provokativa humor – och hur den humorn blivit alltmer uppmärksammad och kritiserad – om spelkulturen, och hur den rimmar med resten av samhället?

I takt med spelvärldens växande inflytande har den kommit i kontakt och konflikt med resten av samhället och världen – och, i takt med det, även politiserats. Den plats där det här gått ojämförligt längst är USA, genom en händelse som kallas Gamergate – en händelse som började som ett obskyrt kulturkrig i chattforum och på sociala medier för några år sen – men som fått effekter ända in i Vita Huset. Vi har pratat med några av de viktigaste inblandade, som Anita Sarkeesian, Angela Nagle och Allum Bokhari på Breitbart.

Ett spel som sugits in i den politiska virvelvinden i USA är Wolfenstein 2, där spelaren ska skjuta nazister. Just det – att nazister är fienden – har visat sig kontroversiellt i dagens USA. Wolfenstein 2 är utvecklat av det svenska företaget Machinegames, och Konflikt åkte till Uppsala för att höra hur utvecklarna ser på sin roll i ett så politiserat landskap.

Slutligen får vi från Malmö höra om ett konkret initiativ för att motarbeta de mörkare sidorna av spelkulturen.

Programledare: Ivar Ekman
[email protected]

Producent: Stephanie Zakrisson
[email protected]