Episode Artwork
1.0x
0% played 00:00 00:00
Nov 25 2022 122 mins   9
کتاب صوتب رهبر عزیز "نگاهی به درون كره شمالی"
نویسنده : جنگ جين‌سونگ
#رهبر_عزیز
نویسنده: #جانگ_جین_سونگ
مترجم: مسعود یوسف حصیرچین
گوینده: علی دنیوی ساروی



لقب "کیم جونگ ایل" در کره شمالی رهبر عزیز و لقب کیم ایل سونگ (پدر کیم جونگ ایل) رهبر کبیر است.
جانگ جین سونگ زاده ۱۹۷۱ کره شمالی
این نام مستعار یک شاعر و مقام دولتی کره شمالی است که به کره جنوبی فرار کرد.
او به عنوان یک افسر جنگهای روانی و از ماموران عالی‌رتبه ضد اطلاعاتی در بخش جبهه متحد حزب کارگران کره کار می کرد.
"جانگ"به طور خاص در بخش بخش جبهه متحد ۵ (ادبیات)، بخش ۱۹ (شعر) در دفتر ۱۰۱ کار می کرد. دفتر شماره ۱۰۱ دفتر تبلیغات در نظر گرفته شده بود که برای تشویق همدردی کره جنوبی با کره شمالی ایجاد شده بود. یکی از مسئولیتهای شغلی جانگ سرودن و خلق اشعار با نامی مستعار از کره جنوبی و به سبک کره جنوبی بود. شعر او برای توزیع در داخل کره جنوبی در نظر گرفته شده بود.
"جانگ جین سونگ"شاعر بود، اما نه یک شاعر عادی. او شعری درباره "رهبر عزیز" گفته بود که بسیار مورد توجه شخص رهبر واقع شده بود و همین موضوع اعتبار بی‌نظیری به او بخشیده بود.
اعتباری که بهترین زندگی ممکن در کره شمالی را برای او به ارمغان آورد.
دیگر حتی جاسوس‌ها و ماموران حکومتی هم نمی‌توانستند زندگی او را تحت نظر داشته باشند و یا کوچک‌ترین اتهامی به او بزنند، چرا که او از پذیرفته‌شدگان است و رهبر را هم از نزدیک دیده است. این بدان معناست که تهمت زدن به جنگ جین سونگ، یا متهم کردن او به کاری نادرست، مساوی با تهمت زدن به رهبر عزیز و زیر سوال بردن اوست، و هیچ احدی در کره شمالی حتی جرات آن را ندارد که در مورد رهبرش فکر بد بکند چه برسد به تهمت زدن به او یا هرچیز دیگر.او عضو گروه ممتاز «پذیرفته‌شدگان» است که از نزدیک با رهبر عزیز ارتباط دارند.
"جانگ"بعد از اینکه بسیار مورد توجه بود یک وظیفه مهم دیگر را هم به عهده گرفت: سرودن شعری درباره چگونگی لبخند رهبر عزیز. قبل از انجام این ماموریت مهم، "جانگ" درخواست می‌کند که سری به شهر و خانواده‌اش بزند. رفتن به زادگاهش و دیدن فقر و بدبختی و همچنین نبود غذا دومین ضربه به تفکرات و روح او بود.
با وجود همه‌ی این‌ها، "جانگ" می‌دانست که جایگاه خوبی دارد و نباید زندگی خودش و خانواده‌اش را نابود کند پس روی انجام دادن وظیفه مهم خود و سرودن شعر تمرکز می‌کند. این ماموریت بسیار خاص نیازمند مطالعه و تحقیق بسیار بود تا شعری که سروده می‌شود بی‌همتا باشد. در نتیجه "جانگ"به اطلاعات، کتاب‌ها، مجلات، روزنامه‌ها و بسیاری دیگر از نوشته‌های ممنوعه دسترسی داشت. در نتیجه همین دسترسی، کتاب ممنوعه‌ای را که امانت گرفته بود را به دوست قرض می‌دهد.
فاجعه وقتی است که دوستش این کتاب را گم می‌کند و آن‌ها دیگر چاره‌ای جز فرار ندارند.
"جانگ جین سونگ" در سخنرانی خود در هلند ,دانشگاه لیدن ۱۸ سپتامبر ۲۰۱۴ مطرح کرد:
"اساس قدرت کیم جونگ اون (رهبر فعلی)در حال تزلزل است. "جانگ" در ساختمان آکادمی لیدن توضیح داد که نوعی جنگ داخلی در سراسر کشور، بین نخبگان حزب قدیمی و نخبگان نوظهور که از بازار خصوصی جدید بهره می برد، در حال خشم است. شکست سیاست های دولت منجر به قحطی شد. در نتیجه شهروندان و شرکت ها شروع به تجارت در میان خود کردند که بازار سیاه در مقیاس بزرگ را به وجود آورد.
وی در ادامه سخنرانی خود در دانشگاه لیدن ,به کنترل کردن مطلق از سوی حکومت افزود:
➖حکومت در تلاشی نا امیدانه سعی میکند که باوری الهی داشتن به "کیم جونگ اون" را به مردم تحمیل کند.
➖نقاشانی که مجبورند همیشه رهبر را خندان به تصویر بکشند.
➖شنبه هایی که باید صرف سیاست و تبلیغات شوند.
➖عضویت اجباری در یک سازمان از دوران شیرخوارگی تا بزرگسالی.
"جانگ" در سال ۲۰۰۴ به کره جنوبی گریخت و در سال ۲۰۱۴ این کتاب را نوشت.
عمده ترین اتفاقی که در محتوای کتاب "رهبر عزیز" رخ داده است این است که این متن توسط کسی نگارش شده است که به سری ترین جلسات راه داشته است و می داند که در قلب کشور کره شمالی چه می گذرد. از این رو این کتاب از نظر شناخت حکومت سیاسی حاکم بر کره شمالی می تواند بسیار مهم باشد.
کتاب رهبر عزیز(dear leader)
کتاب صوتی "رهبر عزیز" یک زندگی‌نامه‌ی جذاب و خواندنی در مورد فرار از کره شمالی است.
در این کتاب "جانگ جین سونگ" زندگی‌ و فرار نفس‌گیرش به سوی آزادی را شرح می‌دهد.
شِرلی لی، مترجم انگلیسی کتاب در مقدمه می‌گوید:
"آقای جانگ شاعر بود، نه سیاستمدار، و دقیقا به همین دلیل است که با افسانه‌سازی رژیم کاملا آشناست و کتاب خاطرات او نقاب‌های این کشور را برمی‌دارد."
پشت جلد کتاب رهبر عزیز آمده است:
«تاکنون هیچ کدام از نخبگان کره شمالی چگونگی عملکرد این کشور تمامیت‌خواه و دستگاه تبلیغاتی‌اش را توصیف نکرده بود. در داستان نفس‌گیر فرار " جانگ جین سونگ" به کره جنوبی افشاگری حیرت‌انگیزی بیان می‌شود: رهبر عزیز «داستان دراماتیک غیرممکنی است… یکی از بهترین تصویرپردازی‌ها و در عین حال کابوس کره شمالی.»
این کتاب پس از انتشار چند نمونه از خاطرات افرادی که از کره شمالی فرار کرده بودند منتشر شد.
مانند:
➖«شین دونگ هیوک» روایت‌گر کتاب «فرار از اردوگاه ۱۴» شخصی است که در اردوگاه‌های کار کره شمالی به دنیا آمده و در آن به کار مشغول بوده و در نهایت توانسته از آن‌جا فرار کند. “شین” بیش از بیست سال از عمر خود را در این اردوگاه‌ها به سر برد و بارها شکنجه شد.
➖کتاب دیگری با نام «آکواریوم‌های پیونگ یانگ» نیز شرح ده سال زندانی بودن «کانگ چول هوان» در اردوگاه شماره ۱۵ کره شمالی است.
انتشار داستان زندگی این افراد بازتاب گسترده‌ای در جهان داشت. این روایت‌ها حقایق دردناکی از زندگی مردم کره شمالی را در اختیار خوانندگان جهانی خود قرار دادند.
سیستم بسته و امنیتی کره شمالی با کنترل اخبار آن عملا “کره شمالی” را در پشت دیوارهای آهنی از نگاه جهانیان پنهان کرده است.
به گفته‌ی فراریان کره‌ای، اغلب مردم در این کشور تحت تاثیر تبلیغات این سیستم فکر می‌کنند که در بهشت زندگی می‌کنند و وضعیت آن‌ها خیلی بهتر از کشورهای دیگر جهان است. آن‌ها این شرایط را مدیون حاکمیت سوسیالیستی کشور به خصوص رهبر عزیزشان!! می‌دانند و فاصله‌ی زیادی از درک واقعیت دارند.
خاطراتی که تا پیش از کتاب "رهبر عزیز" در اختیار جهانیان قرار گرفته بود، بیش‌تر به شرح وضعیت متناقض مردم کره شمالی مربوط می‌شد. فراریان اغلب از طبقه‌ی پایین کره شمالی محسوب می‌شدند و تمام عمر خود را در اردوگاه‌های کار اجباری سپری کرده بودند. وقتی که موفق به فرار از کره شمالی شدند، تازه فهمیدند در جهان چه خبر است و چقدر با کشورهای همسایه حتی چین که حکومتی سوسیالیستی!! دارد، فاصله دارند.
▪️در باب واژه سوسیالیست:
«از آنجاییکه حکومت چین , معنای واژه های تعریف شده در علوم سیاسی ,اجتماعی را بدان گونه که خود به آنها علاقه دارد ,تعریف میکند, در تعریف سوسیالیسم نیز بر مبنای پایه های کمونیست که تنها حزب مطلقه این کشور است, تعریفی متفاوت و مغالطه واری را ارائه میدهد.
جمهوری خلق چین یکی از معدود دولت‌های سوسیالیستی دنیاست که آشکارا مدافع کمونیسم است. این دولت زیر نظر حزب کمونیست چین و بر مبنای قانون اساسی چین اداره می‌شود که در سال ۱۹۸۲ تصویب شده‌است. حکومت چین به دلیل محدودیت‌هایی که در بسیاری از زمینه‌های اجتماعی از جمله آزادی رسانه، دسترسی به اینترنت، آزادی تجمع، حقوق باروری، آزادی تأسیس سازمان‌های اجتماعی و آزادی ادیان برقرار کرده مورد انتقاد قرار گرفته‌است.
رهبران چین نظام سیاسی، ایدئولوژیک و اقتصادی کشور خود را به ترتیب با اصطلاحات «استبداد دمکراتیک مردمی»، «سوسیالیسم با ویژگی‌های چینی» و «اقتصاد سوسیالیستی بازار» توصیف می‌کنند.»
از آن جایی که “جانگ سونگ” به طبقات بالای حکومتی دسترسی داشته است موفق می‌شود افشاگري حيرت انگيزي از وضعیت کره انجام داده و اطلاعاتی فراتر از شرح اردوگاه های کار اجباری کره شمالی به دست دهد.
“جانگ”در کتاب رهبر عزیز تصویری از کره شمالی ارائه می‌دهد که حقایق باورنکردنی از این کشور و نحوه‌ی زندگی در آن را در اختیار جهانیان قرار می‌دهد.
مترجم ( مسعود یوسف حصیرچین ) در مقدمه کتاب چنین می‌گوید:
«تفاوت اصلی کتاب "رهبر عزیز" با دیگر کتاب‌های مربوط به کره شمالی در این است که "جانگ سونگ" فراری‌ای عادی نیست. او شاعری است که در بالاترین سطوح قدرت فعالیت کرده، در ساخته شدن کیش شخصیتی "کیم جونگ ایل" (رهبر عزیز) نقش داشته و حتی به جمع «پذیرفته‌شدگان» راه یافته، که اعضای آن بسیار کم هستند.
همچنین او چندین سال در سازمان جاسوسی کره شمالی فعالیت داشته و به همین دلیل با رازهای پشت پرده سیاست کره شمالی آشناست. در نتیجه این نزدیکی به نهاد قدرت و شخص "کیم جونگ ایل"، او به راحتی و به خوبی می‌تواند در این کتاب به ساختار واقعی قدرت در کره شمالی بپردازد.»
🔲چرا همۀ ما ایرانیان باید این کتاب را بشنویم:
«از آنجاییکه همه ما در ارتباطی نزدیک با یکی از این حکومتهای تمامیت خواه یعنی جمهوری اسلامی قرار گرفته ایم و در زندگی روزانه خود شاهد و ناظر بر اعمال جنون آمیز و هولناک شان هستیم , جهت درک هر چه بیشتر از چگونگی کارکرد و چگونگی روابط در این قبیل حکومتها ,شنیدن کتاب "رهبر عزیز" بسیار مناسب و ضروری است.
حکومتی که تمام امور جامعه تنها از سوی “یک فرد” تعیین میشود. این ضرورت از آنجا ناشی میشود که بازگو کننده اطلاعات بسیار مهم و شباهتهای کم نظیری است که علیرغم تفاوتهای بنیادی که در ایدئولوژیهای مخرب آنها وجود دارد, میان آنها مشترک است.
این کتاب به مخاطب عام پیامی ارسال میکند که این قبیل حکومت‌های "فردی" و "توتالیتر" در راستای ایدئولوژى سیاسى خویش با توسل به زور و خشونت, مخالفان خود را سرکوب می‌کنند.
توتالیتاریسم
«تمامیت‌خواهی یا توتالیتاریسم (به فرانسوی: totalitarisme) اصطلاحی در علوم سیاسی و توصیف‌گر نوعی از حکومت است که معمولاً دارای این شش ویژگی است:
➖دارای یک ایدئولوژی کلّی هستند.
➖حکومتهای تمامیت خواه دارای فقط یک سیستم تک‌حزبی متعهّد به آن ایدئولوژی است که معمولاً توسط یک نفر رهبری می‌شود.
➖دارای پلیس مخفی گسترده هستند.
➖انحصار در سلاح‌های مورد استفاده
➖انحصار وسایل ارتباط جمعی
➖انحصار اقتصادی که ممکن است لزوماً و به‌طور مستقیم توسّط حزب صورت نگیرد.
این نوع از حکومت به نوبهٔ خود به گونه‌های مختلفی تقسیم می‌شود:
«خودکامگی، استبداد، جبّاریّت، حکومت مطلقه، یکّه‌سالاری و … اشاره نمود.»
نمونه‌هایی چون نازیسم، حکومت مطلقه فقیه در ایران، فاشیسم، مائوئیسم و لنینیسم در حقیقت زیرگونه‌های این‌گونه‌های حکومتی است.
آلمان نازی یکی از حکومت‌های تمامیت‌خواه مرده و معروف‌ترین نظام تمامیت‌خواه تاریخ بشر محسوب می‌شود.
اتحاد جماهیر شوروی نیز یکی از نظام‌های تمامیت‌خواه در کنار آلمان نازی بود و مطابق گزارش سال ۲۰۱۵ خانه آزادی و گزارشگران بدون مرز بیشتر کشورهای خارج شده از اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی مانند جمهوری آذربایجان همچنان در خفقان مطبوعاتی و نبود آزادی به سر می‌برند.
➖در این نوع حکومت‌ها، حکومت تقریباً بر تمام شئون زندگی عمومی و رفتارهای خصوصی شهروندان نظارت و کنترل دارد.
به تعریف سیاست‌دانان برجسته، یک حکومتِ تمامیّت‌خواه می‌کوشد تا همهٔ جمعیّتِ زیر دستِ خود را برای تحقّق بخشیدن به اهدافِ حکومتی، بسیج کند و فعالیّت‌هایی که همسو با این اهداف نباشند (مانند تشکیل اتّحادیه‌های کارگری، نهادهای مذهبی تأییدنشده از سوی دولت یا احزاب سیاسی مخالف)، تحمّل نمی‌شوند.
استالین واژهٔ تمامیّت‌خواه را برای توصیف حکومتش به کار برد.
حکومت‌های استالین (در شوروی) هیتلر (در آلمان)، جمهوری اسلامی (در ایران) و موسولینی (در ایتالیا) از مهم‌ترین نمونه‌های تمامیّت‌خواهی هستند.»
➖قدرت در این حکومت‌ها دست افراد محدودی است.
➖مردم وظیفه دارند بدون هیچ پرسش و کندوکاوی روزانه ساعت‌های طولانی کار کنند، در حالی که اغلب آن‌ها با شکم گرسنه می‌خوابند و از سوءتغذیه رنج می برند.
➖به شدت به وحدت و انسجام تاکید دارند.
➖نقش رهبر، پیشوا و بنیان‌گذار برای تجلی این یک‌پارچگی حائز اهمیت است.
سیستم تمام سعی و تلاش خود را می‌کند تا با استفاده از انواع شگردهای تبلیغاتی مردم را به فرمانبرداری بی چون و چرای خود سوق دهد. برای این کار، به یک ایدئولوژی، یک اندیشه و یک آرمان نیاز است تا مردم برای تحقق آن‌ها به رهبر خود اقتدا کنند.
➖حکومت‌های توتالیتر به هیچ عنوان اجازه‌ی بروز افکار و عقاید مختلف را به مردم نمی‌دهد و خود برای هر فرد نحوه‌ی زندگی اش را تجویز می‌کند. هرگونه مخالفتی با این مسیر به شدت پاسخ داده می‌شود.
➖پلیس سیاسی، دادگاه‌های فرمایشی، حکم‌های غیرقانونی، اردوگاه‌های کار اجباری و اعدام‌های مخالفین از جمله روش‌های سرکوب است.
قبح مقاومت در برابر حکومت "فردی" یا توتالیتر به‌قدری زیاد است که سیستم , افراد وابسته به فرد متخاطی (همسر,فرزند, پدر ,مادر و خواهران و برادران) را نیز تنبیه می‌کند تا مخالفین دیگر از ترس رنج و عذاب خانواده و اطرافیان‌شان دست به خطا نزنند.
➖با اعمال ترس و انواع مجازات‌های فیزیکی کشور را کنترل می‌کنند.
➖بر کلیه‌ی ابعاد اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، مذهبی، فرهنگی و حتی خصوصی‌ترین قسمت زندگی افراد نظارت می‌کند.
➖در امتداد دستیابی به وحدت یکپارچه , دشمنان فرضی را در بمبارانهای تبلیغاتی خود به خورد مردم میدهند.
➖در کشورهای دیکتاتور زده و حکومت های توتالیتر نیاز به دشمن فرضی از اصول پایه ایی آنها به حساب می آید چرا که در غیر این صورت عمر سیاسی شان دوام نمی آورد. این دشمن تراشی ها از یک طرف دیکتاتورها را مجال می‌دهد تا مخالفین سیاسی شان را به جرم همکاری با دشمن به زندان بی اندازند و یا سرکوب نماید و از سوی دیگر هم مردم را علیه دشمن فرضی بسیج کند و در کنار خود نگه دارد تا پایه مشروعیت اش تحکیم یابد. و اینچنین یک جامعه را از زندگی کردن و آزادی محروم میکنند.
➖آنها بر این باورند که تمامی آحاد جامعه باید شبیه به آنها فکر کنند و به گونه ایی زندگی کنند که "آنها" میگویند.
حکومت‌های فاشیستی هیتلر و موسولینی و استالینی ,مائو و دیگر نظام‌های کشورهای کمونیستی و در انتها کشور ایران خامنه ای که با حکومت فردی اداره میشود از جمله‌ رژیم‌های توتالیتری یا تمامیت‌خواه در تاریخ معاصر هستند.
درباره رهبر عزیز باید این را نیز گفت که تاکنون هیچ‌کدام از نخبگان کره‌شمالی چگونگی عملکرد این کشور تمامیت‌خواه و دستگاه تبلیغاتی‌اش را توصیف نکرده نبودند. در داستان نفس گیر فرار "جانگ" به کره‌جنوبی افشاگری حیرت‌انگیزی بیان می‌شود.
قبل از این افشاگری‌ها تصاویر مضحکی هم به دست می‌آید که آموزنده‌اند:
➖سرزمینی که برای دروغگویی حاکمانش به مردم ادارات خاص خود را دارد.
➖دستورالعمل‌هایی که همه ساله به نویسندگان داده می‌شود تا براساس آنها آثار ادبی تولید کنند.
➖شاعرانی که به حضور رهبر عزیز می‌رسند و او برای آنها از شعر متعالی می‌گوید و از دام‌هایی که غربیان برای جامعه کره‌شمالی در نظر دارند.
مترجم کتاب (مسعود یوسف حصیرچین) در مقدمه کتاب چنین می‌گوید:
«تفاوت اصلی کتاب رهبر عزیز با دیگر کتاب‌های مربوط به کره شمالی در این است که جنگ جین سونگ فراری‌ای عادی نیست. او شاعری است که در بالاترین سطوح قدرت فعالیت کرده، در ساخته شدن کیش شخصیتی کیم جونگ ایل، رهبر عزیز، نقش داشته و حتی به جمع «پذیرفته‌شدگان» راه یافته، که اعضای آن بسیار کم هستند. همچنین او چندین سال در سازمان جاسوسی کره شمالی فعالیت داشته و به همین دلیل با رازهای پشت پرده سیاست کره شمالی آشناست. در نتیجه این نزدیکی به نهاد قدرت و شخص کیم جونگ ایل، او به راحتی و به خوبی می‌تواند در این کتاب به ساختار واقعی قدرت در کره شمالی بپردازد.»
قبل از آنکه شرحی کوتاه از کتاب را ارائه دهیم توجه شما را به اسامی سه رهبر اخیر کره شمالی جلب میکنیم:

▪️"کیم ایل سونگ" زاده ۱۹۱۲ میلادی درگذشته ۱۹۹۴,از سال ۱۹۴۸ تا ۱۹۹۴ رهبر کره شمالی, با لقب "رهبرکبیر"

"کیم جونگ ایل" زاده ۱۹۴۱ میلادی درگذشته ۲۰۱۱,از سال ۱۹۹۴ تا ۲۰۱۱ رهبر کره شمالی,با لقب "رهبر عزیز"

"کیم جونگ اون" زادهٔ ۸ ژانویه ۱۹۸۴,از سال ۲۰۱۱ تا امروز رهبر کره شمالی,با لقب "جانشین بزرگ"

◾️شرحی کوتاه از کتاب

صحنه ابتدایی این کتاب، دیدار "جانگ جین سونگ" با "کیم جونگ ایل" است. دیداری که بسیار خواندنی است و اتفاقات عجیبی رخ می‌دهد. خود "جانگ" با آنکه همیشه اطلاعات زیادی در اختیار داشته و از اوضاع کشور آگاه بوده، از نحوه دیدار با "کیم جونگ ایل" بسیار شگفت‌زده می‌شود. این دیدار جایگاه مهم "جانگ" را در کره شمالی نشان می‌دهد و نکته مهم‌تر اینکه، از نزدیک دیدن رهبر تصورات ذهنی او را به هم می‌ریزد و باعث می‌شود دوباره در مورد کشور و رهبرش فکر کند.
در رهبر عزیز می‌خوانیم که "جانگ" که در کره‌شمالی زندگی شاد و خوبی داشت و حتی هنگامی که کشور دچار قحطی بود و آدم‌های بسیاری از گرسنگی مردند، جیره غذایی او قطع نشد، چگونه به خاطر یک اشتباه جزیی تمام زندگی‌اش را در آستانه نابودی می‌بیند. او مجوز سفر داشت، اطلاعات سانسور نشده در اختیارش بود و با شخص "کیم جونگ ایل" نشست و برخاست می‌کرد و در کل به نظر می‌رسید زندگی‌اش در پیونگ‌یانگ در امن و امان است؛ اما این امتیازات و رفاه در آستانه نابودی بود، چرا که مجله ممنوعه‌ای را که به دوستش داده بود، گم شده بود.
حالا "جانگ جین سونگ" برای نجات جان خودش و خانواده‌اش چاره‌ای جز فرار نداشت. او چاره‌ای نداشت جز پناهنده‌شدن به کشورهای غربی.
این سیستم سطحی و سفله‌پرور می‌تواند در هر حکومت دیکتاتوری در هر جای دنیا رخ دهد؛ در آلبانی انور خوجه، در عراق صدام، در سرزمین حجاز و در لیبی قذافی. و در ایران علی خامنه ایی ,این داستانی مکرر است که بارها مشابه آن را دیده و درباره‌اش خوانده‌ایم.