Molbohistorier - natur, kultur og Bettefanden i Rasmus Theisens skur


Episode Artwork
1.0x
0% played 00:00 00:00
Jan 28 2024 59 mins  

LiteraturKast læser i denne omgang den nye spændende forfatter Rasmus Theisens anden roman ”Molbohistorier” fra 2023. Som genre er en molbohistorie en lille vittig fortælling, der har til formål at udstille de arketypiske provinsielle molboers dumheder og naivitet.

Hos Theisen bliver molbohistorien en egnsfortælling om et udkantsdanmark med originaler og lokale intriger, og hvor naturen, i form af en årelang regn, bliver en af de centrale aktører i romanen. Det er en roman, hvor klimakrisens potentielle dystopi er til stede som verdens måske største molbohistorie om mennesket, der troede på teknologien og fremskridtet, indtil det vendte sig imod os. Fortællingens centrale karakterer er Viktor og Monika samt deres datter Alex, og med dem som centrum får vi serveret en særpræget og mangeartet fortælling om alt fra kunstneriske aspirationer om at finde det smukke i det nære, til drukkent forfald og om hvordan naturkatastrofer rammer socialt skævt.

Det er en mytologisk og moderne dansk folkhorrorroman, der både er en hyldest til Djursland, men også en kompromisløs undersøgelse af dets mørke. I en tid hvor det er blevet moderne at flytte ud af storbyen og finde sig til rette i det landlige diskuterer Fie, Kira og Sebastian med lidt insiderviden, hvordan romanen fremstiller lokalmiljøet indefra, og hvad det er, man som tilflytter ikke nødvendigvis ser bag idyllen.

Den mytologiske skikkelse bettefanden er kilde til undren, og vi prøver at koble den til volden, der i romanen løber igennem generationerne. Vi overvejer også hvordan man læser en bog med flere lag i fortællingen, der beder os om at lade være med at læse mellem linjerne, og så prøver vi at finde ud af om slutningen, er et grusomt plot twist af den helt store kaliber. Lyd og klipning: Kira Wernberg-Tougaard

Tilrettelæggelse: Fie Lund Knudsen, Sebastian Westh Nielsen og Kira Wernberg-Tougaard