Culmea „sindicalismului”: conducerea companiei Michelin introduce venitul decent pentru angajați


Episode Artwork
1.0x
0% played 00:00 00:00
Apr 18 2024 4 mins   5

Grupul francez Michelin a introdus salariul decent pentru toți angajații, indiferent de țara unde lucrează. Salariul decent este mai mare decât cel minim și ține cont de nevoia de consum a unei familii.

Compania Michelin a făcut o mișcare surprinzătoare. Ieri, producătorul de anvelope a anunțat prin vocea directorului economic că va calcula și va plăti pentru toți cei 132.000 de salariați din mai multe țări ale lumii un salariu decent. Totul a plecat de la momentul în care președintele-director general al grupului a aflat cât de puțin câștigă 5% din angajații companiei, adică aproximativ 7.000 de salariați. Ieri, șeful Michelin a anunțat că va aplica în companie salariul decent.

Ce este salariul decent? Pentru a afla trebuie să mergem la analizele de specialitate, respectiv la Pactul global al Națiunilor Unite, care arată că un salariu decent este, pe de o parte, mai mare decât salariul minim. Pe de altă parte, salariul decent constă într-un nivel de remunerare suficient de mare pentru a satisface nevoile esențiale ale unei familii formată din patru persoane. Respectiv, este vorba despre hrană, transport, educație, achiziții de bunuri de larg consum, costuri cu sănătatea plus economii pentru „zile negre”. Mai exact, salariul decent este între 1,5 și trei ori mai mare decât salariul minim din fiecare țară în care are activitate grupul Michelin.

În Franța, de exemplu, niciun angajat al firmei Michelin nu primește acum salariul minim pe economie, conducerea companiei considerând că nivelul de 1.766 euro brut pe lună este insuficient.

Pe de altă parte, în regiunea pariziană, salariul decent este egal cu 40.000 euro anual, iar în Clermont-Ferrand, acolo unde compania are sediul, un salariu decent a fost calculat la valoarea de 25.300 de euro. Trebuie menționat că salariul minim anual este în Franța de 21.200 euro, iar diferența dintre salariul minim și cel decent este vizibilă.

Nu doar în statele Uniunii Europene există un ecart între salariul minim și cel considerat decent, ci și în țări de pe alt continent. De exemplu, în Brazilia salariul decent este 37.000 reali, dublu aproape față de salariul minim care ajunge la 17.000 de reali. La fel se întâmplă și în China, acolo unde salariul decent ajunge la 70.000 de yuani, iar salariul minim este de 29.000 de yuani.

Șeful grupului Michelin a explicat că firma alocă mult timp și multe resurse pentru dezvoltare, dar acum oferă și mijloacele financiare pentru o familie cu doi copii pentru a putea să își achite ratele bancare pentru locuință, consumul zilnic de mâncare sau pentru petrecerea timpului liber și, în plus, pentru economisire.

Astfel, până la sfârșitul acestui an, Michelin va implementa o bază de plată la nivel global care va include o asigurare de sănătate pentru angajați și copiii acestora, un concediu de maternitate de cel puțin 14 săptămâni, un concediu de paternitate de patru săptămâni, plătit în proporție de sută la sută. Venitul decent mai include și o asigurare de deces, dar și o alocație de studii pentru copii.

Michelin vrea să dea cu această ocazie o dublă lovitură. Pe de o parte, să își fidelizeze angajații datorită măsurilor adoptate. Pe de altă parte, să devină o companie tot mai atractivă pentru cei care își caută un loc de muncă.

Fără îndoială, grupul francez face o mișcare de forță din punctul de vedere al responsabilității sociale prin implementarea conceptului de salariu decent.

Dar, responsabilitatea socială nu este confundată cu competitivitatea, în sensul că atunci când scade productivitatea sau când cererea pentru un anumit tip de anvelopă scade, firma nu ezită să pună pe liber o parte dintre angajați. S-a întâmplat acest lucru chiar la sfârșitul anului trecut, atunci când Michelin a efectuat 1.530 de disponibilizări în Germania din cauza competiției dure de pe această piață. Decizia Michelin te poate pune pe gânduri. Nu doar că politicienii și sindicaliștii vorbesc despre salarii care să țină cont de nevoia angajatului, ci există manageri care aplică ideea.