#5 De invloed van de Woningwet met Els le Large, Julian van de Sande en Bernard Smits.


Episode Artwork
1.0x
0% played 00:00 00:00
Dec 14 2023 73 mins   1

Het blijkt dat wooncoöperaties een doorlopend wantrouwen ontmoeten ten aanzien van het doel om betaalbaar wonen te realiseren.

We bespreken hoe de wooncoöperatie in 2015 'onvolledig' in de woningwet is opgenomen. Hoe de een coöperatieve vereniging in het burgerlijk wetboek is opgenomen, zodat woningbouwcorporaties wel vastgoed kunnen verkopen of verhuren in een beheercoöperatie-vorm.


Met Els le Large juridisch consultant gebiedsontwikkeling bij Royal HaskoningDHV, Julian van de Sande actief lid van wooncoöperatie de Nieuwe Meent in Amsterdam en werkzaam bij het Projectbureau van Cooplink en Bernard Smits lid van de stuurgroep van Cooplink, concluderen we dat "De wettelijke structuur ontbreekt om te borgen dat het vastgoed juist niet 'gecashed' gaat worden".


Extra informatie en linkjes:

24.50 | Organisatie Vrijcoop

28.30 | Begrip: ⁠Poolse Landdag

29.30 | Het belang van een bestuurdersaansprakelijkheid verzekering.

31.05 | Het verschil in aansprakelijkheid van leden en het bestuur in een vereniging of een coöperatieve vereniging wordt besproken.


Boek ‘Operatie wooncoöperatie’. Hoe hebben ze dat in Zurich geregeld? Het geld dat vrij komt na de aflossing gebruiken ze om nieuwe coöperaties in de benen te helpen. Er zijn twee ‘revolving funds’ die nieuwe initiatieven ondersteunen.


43.44 | Twee versoepelingsmogelijkheden rond het Didam arrest.

52.40 | “We moeten er vanaf dat we aan vastgoed/stenen geld moet verdienen.”

54.59 “Huizen zijn om in te wonen, niet om geld mee te verdienen”.

58.25 Wat is de Taxatierichtlijn en hoe kan die helpen?

59.30 Begrip: BAR Bruto Aanvangst Rendement.

1.02.15 “Een wooncoöperatie is geen ondernemer dus je geeft als overheid geen staatssteun”.

1.03.05 Hoe taxeer je iets, dat niet bedoeld is om te verkopen? “Hoe schat je een object op waarde dat niet in de markt wordt gezet”?


1.09.06 Tot slot een oproep van Els le Large aan jonge juristen met haar medewerking en begeleiding als aanbod in deze onderzoeksvragen.

  1. Is de wooncoöperatie een onderneming? "Dan kan dat staatssteun recht over de schutting".
  2. Afstudeer scriptie: Waar dien je de wooncoöperatie een plek te geven in ons bestel?


Op ⁠cooplink.nl⁠ vind je een ⁠kennisbank ⁠en je kunt hen al je vragen stellen over het opzetten en het organiseren van een wooncoöperatie. Heb je een tip voor een onderwerp of wil je ook een keer meepraten in deze podcast, stuur dan een mailtje naar [email protected].

Extra info: Om meerdere gasten en ervaringen in een aflevering aanbod te laten komen, is het een digitaal gesprek. De geluidskwaliteit per gast kan hierdoor verschillen.