#6 Visievorming met Koen de Kruif, Tessa Cramwinckel en Bernard Smits.


Episode Artwork
1.0x
0% played 00:00 00:00
Feb 14 2024 63 mins   1

Hoe kom je van een idee naar een visie? Dat bespreken we in deze aflevering met:

Thema's die voorbij komen in het gesprek zijn: Wat is een goede visie? Wat is de relatie tussen visie, gedragen besluitvorming, gemeenschapsvorming en groepsvorming. De Sociocratische kring methode komt voorbij, wat consent geven is, waar je CLIPS voor kan gebruiken en hoe je om kan gaan met mensen met een afwijkende mening.


Beluister hier de gouden tips

57.06 Koen de Kruif: "Als je elkaar ontmoet zorg voor een goede balans van 1,5-2 uur iets bespreken en maak er bewust een plezierige dag van. Een gemeenschap is uiteindelijk een groep mensen met wie je het fijn vindt om samen te leven.


59.00 Tessa Cramwinckel: "Durf concreet te zijn in je visie tot op het moment, tijd en middel aan toe".


1.00.05 Bernard Smits: "Rust niet voordat je een goede visie hebt en blijf daar dan bij. En heb LOL, heb heel veel lol".


Extra info en linkjes #6:

9.30 CLIPS Community Learning Incubation Program on Sustainibility. Aanpak voor gemeenschapsvorming vanuit de wijsheid van alle ecodorpen in Europa.

10.00 Gemeenschapsvorming begint bij "Wat willen wij bereiken"?

14.48 Wat er kan rammelen aan een visie…Bernard vertelt.

17.45 Tip: Ga grasduinen in visies van initiatieven.

20.10 Visievorming info kennisbank Cooplink

21.35 Gedragen besluitvorming manieren.

24.40 Sociocratische besluitvorming

27.40 Hoe de Sociocratische kring methode snel helderheid kan scheppen en er voort zorgt dat iedereen zich prettig voelt bij een besluit.

47.00 Besluitvormingsmethodes kennisbank van Cooplink

48.20 De Visie fase is vooral heel erg leuk.

52.00 Tips om om te gaan met mensen met een afwijkende mening.

Op ⁠⁠cooplink.nl⁠⁠ vind je een ⁠⁠kennisbank ⁠⁠en je kunt hen al je vragen stellen over het opzetten en het organiseren van een wooncoöperatie. Heb je een tip voor een onderwerp of wil je ook een keer meepraten in deze podcast, stuur dan een mailtje naar ⁠⁠[email protected].

Extra info: Om meerdere gasten en ervaringen in een aflevering aanbod te laten komen, is het een digitaal gesprek. De geluidskwaliteit per gast kan hierdoor verschillen.