#8 Besluitvorming met Annemarie Reintjes, Ellen Maassen en Bernard Smits


Episode Artwork
1.0x
0% played 00:00 00:00
Apr 15 2024 72 mins   3

"Als je je er in gaat verdiepen kom je er al snel achter dat de normale democratische manier van stemmen niet werkt”. Wat wel werkt en wat het proces van elkaar horen, ruimte geven, leren en besluitvorming in zich draagt bespreken we met:

Thema's die voorbij komen zijn; Holacratie, Sociocratie, Deep Democracy, World café, Integrative decsision making, Consensus of Consent methode, Vertrouwen, System centered training, Democratie werkt niet, Participatie, Burgerberaden.


Gouden tips over besluitvorming :

1.04.00 Bernard Smits van Cooplink; "Gebruik wat voor handen is en al verder uitgewerkt is, zoals de Clips training".

1.05.29 Ellen Maassen van de Warren; Heeft met het team sociale architectuur vier advies documenten gemaakt die beschikbaar zijn op de website van de Warren voor je eigen initiatief.

1.06.26 Annemarie Reintjes benadrukt dat ‘Vorm volgt inhoud’. "Zorg dat het leuk is, dat je trots op jezelf kan zijn. Wat hebben we een mooi gesprek gevoerd, als voorbeeld. Harmonie is niet de afwezigheid van conflict, maar dat je weet hoe je een conflict oplost."


Extra info: Om meerdere gasten en ervaringen in een aflevering aanbod te laten komen, is het een digitaal gesprek. De geluidskwaliteit per gast kan hierdoor verschillen.


Aanvullende notities bij deze aflevering:

6.10 Een interessant verschil tussen Sociocratie en Holacratie.

12.00 "Vertrouw jij jezelf voldoende om het juiste besluit voor de groep te nemen? Die is soms moeilijker dan het vertrouwen in de ander".

13.20 Hoe Deep Democracy werkt op Dorpslandgoed 't Eemgoed in Oosterwold.

18.33 Oosterwold is de enige plek in Nederland waar je vergunningsvrij mag bouwen. (De helft van je kavel moet stadslandbouw zijn).

31.00 Een mooi rijtje verschillen tussen Holacracy, Sociocratie en Deep Democracy.

42.25 "Wat in jou is, is vaak in de groep", in Deep Democracy noemen ze dit ‘rolfluïditeit’.

54.35 “De normale democratische manier van stemmen werkt niet. Autocratische besluiten, in de praktijk gebeurt er gewoon helemaal niks".

56.35 Documentaire Planet local.

57.30 Vanuit het perspectief van een startend initiatief...

59.50 Er is dus geen simpel besluitvormingslijstje. Stromingen, elementen & tools ga shoppen. Een opstap vind je in de kennisbank van Cooplink én je kunt hen al je vragen stellen over het opzetten en het organiseren van een wooncoöperatie.

Heb je een tip voor een onderwerp of wil je ook een keer meepraten in deze podcast, stuur dan een mailtje naar ⁠⁠⁠[email protected].