DE SCHATKAMER deel 2 Over Zeeuwse banden


Episode Artwork
1.0x
0% played 00:00 00:00
Dec 03 2021 19 mins   1

Programmamaker Theo Rietveld praat met conservator Ronald Rijkse van de Zeeuwse bibliotheek tijdens de viering van het 150 jarig bestaan van de wetenschappelijke bibliotheek in 2009. In deze 2e aflevering van De Schatkamer praat Ronald Rijkse over de belangrijkste boekbanden makers en hun werk. Onder andere de beroemde bandenmaker Jan Daane uit Middelburg.

Ronald Rijkse is sinds enige jaren met pensioen.

B| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland (vóór 1 oktober 2015: de Zeeuwse Bibliotheek) is de grootste culturele instelling in de provincie Zeeland. Zij vervult de taak van openbare bibliotheek in Middelburg, is wetenschappelijke bibliotheek (WSF-bibliotheek) voor Zeeland en heeft tevens de functie van Provinciale Bibliotheekcentrale voor bibliotheken en instellingen. De Zeeuwse Bibliotheek organiseert en biedt ruimte aan tal van culturele evenementen. Zij ontvangt jaarlijks 400.000 bezoekers en leent per jaar meer dan 650.000 publicaties uit. Daarnaast verleent zij specifieke diensten aan het onderwijs, het bedrijfsleven, bibliotheken, instellingen en particulieren.

Tot de bijzondere collecties van de Zeeuwse Bibliotheek behoren:
• oude kinderboeken en -prenten
• Zelandica
• bladmuziek
• oud bezit.
Een groot gedeelte hiervan is digitaal raadpleegbaar via de website van de bibliotheek.[1] Door middel van Beeldbank Zeeland[2] zijn grote hoeveelheden beeldmateriaal online ontsloten voor het publiek. Krantenbank Zeeland[3] biedt ruim 2,1 miljoen Zeeuwse krantenpagina's van 1758 tot heden en Tijdschriftenbank Zeeland[4] biedt ruim 180.000 tijdschriftenpagina's van 1769 tot heden. Sinds 2014 heeft de Zeeuwse Bibliotheek een eigen wiki met de Encyclopedie van Zeeland[5] online.

ZB coördineert het provinciale bibliotheeknetwerk in Zeeland waar Bibliotheek Vlissingen, Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen en Bibliotheek Oosterschelde deel van uitmaken.
ZB werkt op veel fronten samen met andere organisaties. Er is één Zeeuwse catalogus. Het pasjes- en tarievensysteem en de uitleenvoorwaarden zijn overal in Zeeland hetzelfde. De Boekenweek en de Zeeuwse Boekenprijs zijn voorbeelden van regionale samenwerking.

In 2009 wordt het 150-jarig jubileum van de Zeeuwse Bibliotheek als wetenschappelijke bibliotheek van Zeeland gevierd met een tentoonstelling van de meest fraaie voorbeelden uit de collectie.