Lasconi vs. Georgescu: de ce ea are mai multe șanse (DW) - Strategia cu bani rusești. Cum au ajuns reclamele la medicină naturistă și știrile cu sfinți să influențeze votul românilor la prezidențiale (Snoop) - Anomalie statistică la redistribuirea voturilor: aflat pe locul patru la Neamț, USR ia trei mandate de deputat, cu unul mai mult decât PSD și AUR (Libertatea)
- Cine este POT, Partidul Oamenilor Tineri - și nu prea (Europa Liberă)
Opinie: Lasconi vs. Georgescu: de ce ea are mai multe șanse (DW)
CCR a dat verde pentru turul al doilea, iar Elena Lasconi i-a cerut lui Marcel Ciolacu susținere pentru turul al doilea „cu toată mașinăria de partid” pentru votul de duminică.
Ciolacu așteaptă de la Elena Lasconi scuze pentru insultele istorice ale USR față de PSD, în vreme ce Lasconi s-a arătat gata să-l sune pe șeful social-democraților pentru a demara negocierile: „ acum nu mai este vorba despre partide” a declarat prezidențiabila USR „suntem după al 12-lea ceas şi trebuie să ne mobilizăm”, a spus ea
Există șanse, cu o mobilizare exemplară ca Elena Lasconi să câștige în fața extremistului Călin Georgescu, un admirator al președintelui rus, Vladimir Putin.
Sondajele care au testat în ultimii ani sentimentele pro-atlantiste ale românilor au arătat mereu o majoritate stabilă pro-occidentală, care duminică ar putea fi pusă în slujba candidatei care mizează pe UE și NATO. Pe de altă parte, dacă PSD lasă câtuși de puțin să se înțeleagă că are o antipatie față de candidata USR, nu e exclus ca votul să fie la limită între cei doi competitori: Călin Georgescu, un eurosceptic și susținător al Rusiei în conflictul din Ucraina versus Elena Lasconi o pro-occidentală hotărâtă, chiar dacă nu foarte pregătită pentru funcția prezidențială, scrie jurnalista Sabina Fati pe pagina DW.
Realist, despre șansele Elenei Lasconi. Linia frontului (SpotMedia)
Teoretic, aliniamentul finalei este europenism versus Rusia, apartenență euroatlantică versus afiliere la Moscova. Dacă ar fi așa și practic, având în vedere orientarea românilor încă majoritar covârșitor pro UE și proNATO, lucrurile ar fi foarte clare și predictibile.
Doar că, practic, situația e cu mult mai complicată, din mai multe motive. Iar cel mai important este mutarea frontului pe altă linie: progresism versus conservatorism, atrage atenția Ioana Ene Dogioiu, pe pagina SpotMedia.
Cheia e la PSD. Conducerea partidului nu a emis, predictibil, un îndemn la vot și, chiar dacă l-ar fi făcut sau, absolut improbabil, îl va face, puțin probabil ca el să fi contat/conteze decisiv.
Bazinul PSD este conservator, tradiționalist, implicit misogin, naționalist, împănat cu comunități ortodoxe radicale și neoprotestante, deci un electorat care se duce natural spre Călin Georgescu la concurență cu Elena Lasconi.
Dacă dna Lasconi se angajează să desemneze un premier PSD, pe Marcel Ciolacu, de fapt, ar putea motiva oarecum susținerea electoratului PSD pentru turul al doilea, însă riscul este să se dezică implicit de tot ce a susținut până acum și i-a adus voturi.
Deci, realist, dna Lasconi ar putea miza cel mult pe absenteismul electoratului PSD.
Niciunul dintre finaliști nu s-a adresat celor care nu vor să fie salvați, ci doar conduși spre dezvoltare de un lider cu viziune. Pentru dna Lasconi mai e încă puțin timp.
Strategia cu bani rusești. Cum au ajuns reclamele la medicină naturistă și știrile cu sfinți să influențeze votul românilor la prezidențiale (Snoop)
Site-ul de investigații snoop.ro a descoperit sute de publicații, influenceri și reclame finanțate cu bani de la Moscova, care propagă dezinformare și teorii conspiraționiste în peisajul media din România de cel puțin opt ani. Impactul asupra publicului se resimte pe termen lung, orientând votul la alegerile prezidențiale și parlamentare către partide și candidați extremiști.
Cel puțin două milioane de euro au fost direcționați în perioada 2016-2024 de AdNow, o companie de advertising digital cu legături la Kremlin, către site-urile unor televiziuni precum RTV și Realitatea Plus, influenceri conspiraționiști și publicații cu conținut de extremă dreapta, conform documentelor financiare obținute de Snoop. Aceasta este doar suma identificată de Fiscul român.
Doar în ultima lună, pe internetul românesc, reclamele lor la tratamente naturiste și escrocherii online au avut peste 440 de milioane de afișări. Influencerii și bloggeri români au continuat să publice, inclusiv texte de propagandă pro-Georgescu.
După ani în care au sădit frica și neîncredrea în oameni, prin site-uri cu conținut conspiraționist și reclame la leacuri băbești, apare figura „salvatorului” – Călin Georgescu, care se prezintă ca un Mesia, singurul ce poate salva o societate în criză.
Este un mecanism care a avut succes, pentru că „e ușor să manipulezi schema mentală a religiozității și a neîncrederii, unde nu ai tradiție democratică”, explică Emilian Mihailov, Directorul Centrului de Etică Aplicată.
Anomalie statistică la redistribuirea voturilor: aflat pe locul patru la Neamț, USR ia trei mandate de deputat, cu unul mai mult decât PSD și AUR (Libertatea)
Sistemul de redistribuire a voturilor în România a generat o anomalie statistică: în județul Neamț, deși USR a obținut abia al patrulea scor la Camera Deputaților, cu 9,92%, va avea trei deputați. Asta în timp ce PSD (24,83%) și AUR (23,38%) vor avea câte doi deputați, PNL (12,48%) va avea unul, iar SOS (11,68%) nu va trimite niciun reprezentant în Parlament. Iar la nivel național se înregistrează o premieră – două posturi de senator se trag la sorți, fiindcă trebuiau să fie ale POT, dar nu au avut oameni pe listă. Integral în Libertatea.
Cine este POT, Partidul Oamenilor Tineri - și nu prea (Europa Liberă)
Nou intrat în Parlamentul României, Partidul Oamenilor Tineri (POT) este un partid politic suveranist care a susținut deschis, prin declarațiile făcute pe TikTok, candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din 2024. Acesta a câștigat turul I fără să apară favorit în vreun sondaj.
În iulie 2023, Anamaria Gavrilă (41 de ani), care cu trei ani înainte fusese aleasă deputat pe listele AUR, a fondat, împreună cu sora ei și cu o doctoriță din Hunedoara, Partidul Oamenilor Tineri.
Rezultatele provizorii de la alegerile parlamentare arată că POT a luat peste 591.805 de voturi la Senat, adică 6,39%, iar la Camera Depuților a strâns peste 596.625 de voturi, adică 6,45%.
Potrivit informațiilor de pe site-ul sieupot.ro, partidul nu are sediu fizic. La numărul de telefon afișat nu răspunde nimeni, iar pe WhatsApp oricărui mesaj i se răspunde automat: vei fi contactat de către partid.
În total, POT a avut 79 candidați la alegerile parlamentare din 2024. Mulți sunt antreprenori, avocați, șoferi, experți vânzări ori ingineri.
Pe listele POT sunt și oameni care au avut legături cu Securitatea.
Continuarea pe pagina Europei Libere.