În era Trump, Europa se va adapta sau va rămâne în urmă


Episode Artwork
1.0x
0% played 00:00 00:00
Jan 20 2025 3 mins  

Odată cu începerea mandatului de patru ani al lui Donald Trump, o provocare uriașă se deschide în fața Europei. În acest context, trei personalități europene de prim rang atrag atenția asupra necesității unei adaptări rapide la o lume în schimbare accelerată.

Børge Brende președinte și CEO al Forumului Economic Mondial, Arancha Gonzalez Laya, decanul Școlii de Afaceri Internaționale din Paris (Sciences Po) și Mark Leonard, directorul Consiliului European pentru Relații Externe semnează un articol de opinie colectiv în ediția europeană a Politico:

”În mijlocul unui peisaj geopolitic și geoeconomic instabil, Europa se află la o răscruce de drumuri. Dar cum ar putea Europa să se adapteze lumii în schimbare? Să îmbrățișeze interconectarea acolo unde este prudent, construind în același timp autonomie acolo unde poate. Aceasta înseamnă ”autonomie strategică”, spun autorii articolului.

În același timp, acesta ar fi răspunsul la dezbaterea strategică ce are loc în prezent în multe dintre capitalele continentului: dacă să continuăm pe drumul interdependenței cu partenerii străini sau să adoptăm o nouă cale de mai mare autonomie strategică.

Răspunsul autorilor este că ar trebui să adoptăm o cale de mijloc.

Astfel, blocul trebuie să devină un pilon mai puternic în cadrul NATO. Și o posibilă modalitate de a face acest lucru ar fi înființarea unui Consiliu de Securitate European informal, care să cuprindă reprezentanți ai Consiliului UE și ai Comisiei Europene, pentru a eficientiza coordonarea apărării și pentru a permite o acțiune rapidă și decisivă.

Între timp, în ceea ce privește energia, dependența Europei de gazul rusesc a relevat pericolele legării de un singur furnizor.

Europa ar trebui să continue parteneriatele energetice pentru nevoi pe termen scurt, dar să se concentreze pe domenii emergente, cum ar fi tehnologiile bateriilor.

Când vine vorba de tehnologie, să-și revizuiască reglementările și să simplifice birocrația, pentru a stimula inovarea.

Apoi, să fie mai curajoasă în programele de garantare a împrumuturilor, care vor facilita investițiile. În definitiv, nu banii sunt problema: UE se mândrește cu un excedent anual de cont curent de 2,5% din PIB, pe care îl investește în străinătate.

Alianțele cu țări din întreaga lume vor fi esențiale, inclusiv în ceea ce privește comerțul. Piața unică a UE, reprezentând 15% din PIB-ul global și 450 de milioane de consumatori, este atuul său economic. Iar Europa ar trebui să o folosească pentru a asigura resursele esențiale necesare pentru industriile sale digitale și ecologice.

În mod esențial, atingerea echilibrului strategic corect va necesita și capital uman. Cronometrul demografic al Europei se scurge, iar până în 2050, populația de vârstă activă a blocului se va micșora cu 20%. De aceea, politicile de migrație trebuie să fie strategice și mai bine adaptate nevoilor pieței.

Pe scurt, autonomia strategică ar însemna investiții în apărare, tranziție ecologică accelerată, încurajarea inovării, aprofundarea legăturilor comerciale globale și reformarea politicilor de migrație.

Alegerea este clară: te adaptezi sau vei fi lăsat în urmă.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România