Lumea lui Trump: un rollercoaster care s-ar putea termina în aer


Episode Artwork
1.0x
0% played 00:00 00:00
Jan 21 2025 3 mins   1

În discursul său de inaugurare, Donald Trump a promis o „epocă de aur” pentru Statele Unite. Apoi a semnat 78 de ordine executive, inversând acțiunile întreprinse de administrația Biden. Comentatorii se întreabă ce schimbări vor aduce aceste decizii.

El Pais enumeră decretele semnate de Donald Trump, imediat după instalarea la Casa Albă, printre care ieșirea Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sau retragerea din acordul OCDE de stabilire a unui impozit minim de 15% asupra multinaționalelor. Sunt tot atâția ”pași în naționalistul și izolaționistul lui Trump, o politică departe de multilateralism”, constată ziarul spaniol.

Les Echos vede ”o Europă slăbită de un Trump tot mai radical”.

Potrivit cotidianului de afaceri francez, ”Uniunea Europeană se pregătește pentru toate eventualitățile referitoare la Ucraina, NATO și comerț. Cei douăzeci și șapte se vor reuni din nou pe 3 februarie pentru a discuta problemele de apărare și relațiile transatlantice.

Chiar dacă este puțin probabil ca Donald Trump să-și îndeplinească toate amenințările, „nimeni în Europa nu ia cu ușurință niciuna dintre problemele ridicate până acum”, asigură un diplomat. Cei douăzeci și șapte au identificat oamenii cheie din anturajul lui Donald Trump care au influență asupra lui. Cancelariile de pe tot continentul compară note și evaluări preliminare”.

The Times observă că „Administrația Trump nu va restricționa producția de petrol și gaze, nu va lucra cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), nu va reglementa criptomonedele, nu-și face griji pentru siguranța viitoare a inteligenței artificiale și nu va frâna creșterea rapidă a poverii datoriei Americii, câtă vreme intenționează să restabilească reduceri de impozite.

În fiecare caz, dacă nu acționezi, este probabil ca viitorul pe termen lung să fie mai puțin sustenabil. Drama fiecărei zile ne va ține trează atenția, dar consecințele de-a lungul anilor vor conta cel mai mult. Problema nu este plimbarea cu rollercoaster-ul; este că rollercoaster-ul s-ar putea termina în aer.” (Sursa: Eurotopics).

Pentru Le Monde, ”nu este sigur că ceea ce a rămas din ordinea internațională instituită de Statele Unite după cel de-al Doilea Război Mondial poate supraviețui. Donald Trump și-a confirmat respingerea multilateralismului și (...) și-a repetat voința neo-imperială cu privire la Canalul Panama, pe care intenționează să-l reia sub control, sfidând toate convențiile”.

Frankfurter Allgemeine Zeitung vede astfel situația: ”Trump se bucură de faptul că, de data aceasta, se confruntă cu o rezistență scăzută. Dar el vede aceasta nu ca pe o șansă de reconciliere, ci ca pe o pură supunere. Doar europenii pot răsufla ușurați – însă doar puțin”.

”La Washington domnește triumfalismul – deocamdată”, titrează Politico.

”Tabăra lui Trump își face turul victoriei. Dar când praful se va așeza, realitățile politice ar putea crea probleme pentru o adunare atât de largă.

(...) Trump se bate împotriva adversarilor săi, de la democrați la jurnaliști și imigranți.

Dar o coaliție mai mare riscă tensiuni și izbucniri. Mulțimii MAGA ar putea să-i placă spectacolul cu titanii din tehnologie și de pe Wall Street care vin către ei, dar cine va coopta pe cine?”, întreabă Politico.