Președintele Donald Trump a amenințat Rusia cu noi sancțiuni în caz că nu va veni la tratative pentru pace în Ucraina. În același timp, termenul pentru un acord a fost avansat, de la 24 de ore, la 100 de zile. Unele publicații încep să-și pună întrebări cu privire la existența unui plan concret al noii administrații de la Washington.
”Trump a promis un acord de pace cu Rusia. Dar unde este?” – se întreabă ziarul online american The Intercept.
”Trump s-a lăudat că va pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina de îndată ce va prelua mandatul. Asta nu s-a întâmplat.
Administrația a început deja să tempereze așteptările. La începutul acestei luni, generalul în retragere Keith Kellogg, alesul lui Trump pentru a servi ca trimis special în Ucraina și Rusia, a renunțat la anunțul bombastic al șefului său.
El a mutat buturile la 100 de zile pentru a pune capăt conflictului”.
Și Kyiv Independent se întreabă dacă într-adevăr Donald Trump are un plan de pace pentru Ucraina:
”Este îndoielnic. Schimbarea termenelor limită reflectă această incertitudine. Trump și Kellogg nu par să înțeleagă profund Ucraina, pe Putin sau securitatea europeană. Soarta Ucrainei nu pare să se situeze printre prioritățile lui Trump, care se concentrează în schimb pe „Make America Great Again”.
Promisiunile de campanie de a retrage sprijinul financiar pentru Ucraina au rezonat în rândul alegătorilor, fiind înțelese drept o realocare a resurselor către comunitățile neglijate din SUA.
Cu toate acestea, chiar dacă sprijinul SUA pentru Ucraina va fi redus, este puțin probabil că acele fonduri își vor găsi drumul către comunitățile dezavantajate”.
Huffington Post își pune problema dacă Trump va putea într-adevăr să stabilească un acord de pace. Și spune ”că depinde ce înțelegem prin aceasta”.
Potrivit expertului consultat de Huffington Post, ”Trump va putea probabil să forțeze Moscova și Kievul să convină asupra a ceva pe care îl va putea prezenta drept un acord.
Cu toate acestea, aproape sigur că nu va avea o bază durabilă.
Pentru Trump, asta înseamnă cel mai probabil îndeplinirea promisiunii de a pune capăt războiului – cel puțin, deocamdată – în timp ce, pentru Putin, înseamnă să slăbească Ucraina și să ia cât mai mult din pământul ei (...) în timp ce, probabil, încă speră să cuprindă mai mult din Europa de Est”.
Le Monde vorbește despre îngrijorările de la Kiev după ”pauza de nouăzeci de zile” a lui Donald Trump în ce privește ajutorul pentru dezvoltare:
”Un decret semnat luni de noul președinte al Statelor Unite ar putea priva Ucraina de resursele destinate reconstrucției și modernizării infrastructurii sale energetice. O prevedere ar putea viza, pe termen lung, și ajutorul militar oferit Kievului de către Washington”.
Le Figaro consideră că, ”deși termenul fantezist de o zi a fost depășit, este clar că Donald Trump pare să ia în serios situația.
Parcă pentru a-și pune în aplicare strategia, Donald Trump a anunțat marți că noi sancțiuni împotriva economiei ruse sunt „probabile”. Dar conținutul unui posibil acord rămâne necunoscut”.
Și, după cum comentează Politico,
”Kievul nu-și face iluzii: obstacolul în calea păcii nu este locatarul de la Casa Albă, ci cel de la Kremlin.
La Davos, Zelensky însuși a recunoscut că Trump ar putea aduce în sfârșit Moscova și Kievul la masa negocierilor, adăugând că este încrezător cu privire la noua administrație”.