Ungaria amenință cu blocarea sancțiunilor europene împotriva Rusiei. Iar astăzi ar putea să fie o zi decisivă. Între timp, crește presiunea la adresa Budapestei din partea Varșoviei, în condițiile în care Polonia deține președinția rotativă a Consiliului UE.
Vineri, cu câteva momente înainte ca ambasadorii statelor membre să se întâlnească la Bruxelles pentru a reactualiza pachetul masiv de sancţiuni împotriva Rusiei, Viktor Orbán a anunțat că trage frâna de mână. El a declarat la postul public de radio ungar că, în condițiile în care gazul rusesc nu mai ajunge în țara sa, blocat fiind de ucraineni, sancțiunile nu mai pot continua.
Sancțiunile restricţionează sever comerţul cu Rusia şi îngheaţă aproape 200 de miliarde de euro din activele sale suverane. Dar aceste sancțiuni trebuie reactualizate la fiecare şase luni, cu votul tuturor celor 27 de state membre.
Viktor Orbán şi prim-ministrul slovac Robert Fico insistă că oprirea livrărilor de gaze ruseşti va avea consecinţe grave asupra costurilor şi securităţii lor energetice. Pe de altă parte, partenerii europeni le spun ungurilor și slovacilor că au avut destul timp, de la declanșarea războiului, să-și diversifice sursele de aprovizionare, așa cum au făcut toate celelalte state.
Citeste siSecuritatea Europei, prioritatea absolută a președinției poloneze a Consiliului European
Atitudinea dură a lui Viktor Orbán marchează o schimbare de mesaj. Anterior, el susținea că UE ar trebui să aştepte să vadă ce va face Donald Trump cu privire la sancţiuni înainte ca UE să le reînnoiască.
Dar poziția liderului ungar a slăbit vizibil după ce însuși Donald Trump l-a ameninţat pe Vladimir Putin cu sancţiuni suplimentare.
Ce va face, în cele din urmă, Viktor Orbán?
Trei diplomaţi la curent cu discuţiile, citați de Politico, au declarat că încă se aşteaptă ca premierul de la Budapesta să permită în cele din urmă prelungirea sancţiunilor, poate chiar de luni, când miniştrii de externe se vor reuni la Bruxelles. Statele europene au timp, oricum, până vineri să ajungă la un acord.
Ordinea de zi a întâlnirii de luni arată că Ungaria nu a dat încă un verdict cu privire la ceea ce va face. Diplomații iau aceasta ca pe un semn pozitiv - un indiciu că Orbán nu le-a spus oficialilor săi să se opună reînnoirii.
Între timp, un mesaj extrem de dur a venit din Polonia, țară care deține președinția rotativă a Consiliului UE.
Premierul polonez Donald Tusk a postat pe contul său de socializare că,
”dacă Viktor Orbán blochează sancțiunile europene într-un moment crucial al războiului, va deveni absolut clar că în acest mare joc pentru securitate și viitorul Europei, el joacă în echipa lui Putin, nu în a noastră. Cu toate consecințele care decurg de aici”.
Cu alte cuvinte, din punctul de vedere al Poloniei, blocarea sancțiunilor ar pune Ungaria în afara Uniunii Europene și a taberei occidentale.
Nu este clar ce pârghii concrete ar putea avea instituțiile europene în fața Ungariei, dar nu înseamnă că nu pot fi consecințe, mai ales că Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, are o influență puternică la Bruxelles. Cu fondurile europene blocate, Ungaria se confruntă oricum cu serioase probleme economice și financiare.
În plus, premierul slovac Robert Fico, principal aliat al lui Viktor Orbán, este slăbit de puternice manifestații de protest față de orientarea tot mai pronunțat pro-rusă a guvernului de la Bratislava.