Luptele din estul Congo și riscurile lor: catastrofă umanitară, Ebola, Mpox…


Episode Artwork
1.0x
0% played 00:00 00:00
Jan 28 2025 4 mins   5

Presa internațională urmărește evenimentele din estul Republicii Democratice Congo, după ce rebelii susținuți de Rwanda au declarat că au capturat orașul cheie Goma. Riscurile sunt multiple, atenționează comentatorii.

Potrivit Sky News, ”conflictul din Republica Democratică Congo (RDC) riscă să se transforme într-un război regional.

Există, de asemenea, un element internațional în situația veche de decenii, cu forțe ONU de menținere a păcii ucise în conflict și trupe ruandeze acuzate că au luptat alături de rebeli”.

Le Monde afirmă că ”protagoniștii trebuie identificați clar”.

”Capturarea orașului Goma de către mișcarea rebelă 23 Martie, cunoscută sub numele de „M23”, susținută de Rwanda, este de fapt similară cu preluarea de către Kigali a acestui mare oraș din estul Congo.

Prezintă riscul unui dezastru umanitar într-o zonă marcată de decenii de conflict.

Coincidență sau nu, această ofensivă este concomitentă cu discursurile imperialiste ale lui Donald Trump.

În Republica Democratică Congo, ca și în Ucraina, este un război între două state suverane, ambele clar desemnate”.

The Economist amintește că cel mai mare oraș din estul Republicii Democratice Congo ”a fost mult timp un refugiu pentru cei care fug de violență, într-una dintre cele mai însângerate regiuni ale lumii, unde peste 100 de grupuri armate concurează pentru terenuri, prăzi și influență politică.

Pe 26 ianuarie, cea mai sofisticată dintre aceste miliții, un grup cunoscut sub numele de M23, a adus războiul în oraș. Este punctul culminant a mai bine de doi ani de violență renăscută din partea grupului anterior adormit.

Aceasta ilustrează slăbiciunea de durată a statului congolez. Este, de asemenea, un semn îngrijorător că patronul M23, Rwanda, ar putea fi dispus să-și folosească puterea pentru a redesena harta regiunii – și, făcând acest lucru, riscă un alt război catastrofal pe pământ african”.

”Războiul mondial al Africii”

Firstpost notează că ”rebelii M23 sunt un grup alcătuit în principal din etnici tutsi care luptă pentru un punct de sprijin în estul Congo-ului, unde a izbucnit un conflict de zeci de ani.

Tutsi, care nu s-au putut integra în armata congoleză, au condus o insurgență eșuată împotriva guvernului congolez în 2012. Forța lor a rămas latentă timp de un deceniu, până la renașterea sa în 2022.

Estul Congo a fost parte integrantă a conflictului denumit adesea „războiul mondial al Africii”, între 1996 și 2003, deoarece mai multe grupuri armate s-au luptat pentru accesul la metale și minerale din pământuri rare, cum ar fi cuprul, cobaltul, litiul și aurul. Au murit până la șase milioane de oameni”.

Iar BBC transmite că ”agențiile de asistență sunt profund îngrijorate de faptul că escaladarea violenței din estul Republicii Democrate Congo ar putea declanșa răspândirea bolilor, inclusiv Ebola și Mpox.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat că laboratorul din Goma, care adăpostește mostre ale virusului Ebola a rămas fără control din cauza luptelor, punând în pericol securitatea probelor.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că epicentrul conflictului a fost și epicentrul unei noi tulpini de Mpox; peste 20.000 de cazuri au fost înregistrate în ultimul an, dar violența face acum imposibilă urmărirea și tratarea acestora.

Numai în această lună, jumătate de milion de persoane au fost strămutate, lucrătorii umanitari din Goma raportează că trupurile zac pe străzi și sute de civili au fost răniți de artileria grea”.