Noul model de inteligență artificială lansat de compania chineză de tehnologie DeepSeek a dus la scăderea accentuată a cotațiilor pentru mai multe companii de tehnologie din SUA. Mesajul chinezilor: nu este nevoie de sume colosale pentru a dezvolta cea mai promițătoare tehnologie din lume. În acest caz, comentatorii se întreabă dacă nu cumva Europa ar putea recupera mai repede decalajul.
Financial Times constată că ”Beijingul a reușit să facă progrese tehnologice semnificative în inteligența artificială, în ciuda restricțiilor la export puse în aplicare de administrația Biden, anume concepute pentru a priva China de cele mai puternice cipuri și de echipamentele de ultimă generație.
Prin urmare, start-up-urile chineze au fost forțate să fie inovatoare pentru a profita la maximum de cipurile pe care le au la dispoziție.
Multe democrații se tem că guvernul chinez, adesea văzut ca ostil intereselor occidentale, va câștiga o poziție dominantă în AI, cea mai revoluționară tehnologie a timpului nostru. Cu toate acestea, alți lideri politici, precum și mulți consumatori și dezvoltatori, ar putea saluta o piață care nu mai este dominată de o mână de companii americane.
După isprava celor de la DeepSeek, concurența pare acum mult mai echilibrată”. (Sursa. Courrier International).
Dar care va fi răspunsul Americii? Le Monde își exprimă scepticismul:
„Spre deosebire de „momentul Sputnik” din 1957, probabil că nu va exista un moment DeepSeek în Statele Unite”, crede editorialistul ziarului.
”Ar trebui să ne întoarcem la lansarea de către sovietici a satelitului și la contraofensiva președintelui Eisenhower în favoarea științei și educației pentru a înțelege de ce Statele Unite în era Trump nu vor putea avea aceeași abordare pentru a-și păstra întâietatea în fața Chinei”.
Și săptămânalul britanic The Spectator constată la rândul său că, „având în vedere că în China sunt acum mai mulți absolvenți de știință, tehnologie, inginerie și matematică în fiecare an decât restul lumii la un loc”, întrebarea este ”de ce nu ar fi China capabilă să ajungă – și poate în cele din urmă să depășească – progresele tehnologice ale Occidentului? Acum se pare că sutele de miliarde cheltuite de giganții tehnologiei americane sunt în esență un capital uriaș care nu va avea niciodată profituri.”
Pentru fostul comisar european pentru piața internă, Thierry Breton, intervievat de Libération, China tocmai ne-a reamintit că cursa pentru IA este departe de a fi încheiată. Iar Uniunea Europeană rămâne bine plasată. Cu condiția să existe voință politică.
Politico notează la rândul său că ”Europa nu are giganții tehnologici capabili să investească miliarde de euro pe hardware-ul AI necesar pentru antrenarea modelelor. Săptămâna trecută, aceasta se vedea ca un factor paralizant.
Dar mulți văd în ascensiunea DeepSeek un semn că lipsa de numerar a Europei nu o va împiedica neapărat în cursa inteligenței artificiale”.
În timp ce ziarul german Der Tagesspiegel își pune speranța într-o a treia soluție:
„Un model european. Unul care nu cenzurează și face faptele liber accesibile. Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri, și încă repede. Fondurile de cercetare trebuie puse la dispoziția start-up-urilor. Triumful DeepSeek arată, de asemenea, că nu trebuie să fii întotdeauna primul. În acest caz, europenii ar fi pe locul al treilea, dar ar putea juca un rol decisiv în promovarea evoluțiilor - în numele libertății.”
(Sursa: Eurotopics).