Sæson 4 Episode 3 - ADHD og nervesystemet del 2


Episode Artwork
1.0x
0% played 00:00 00:00
Nov 07 2024 49 mins  
Velkommen til en ny episode af "Undskyld jeg afbryder", en podcast, der dykker ned i livet med ADHD – med særligt fokus på kvinder og voksenlivet. Vi er jeres værter, Lise og Nele, begge sent diagnosticerede kvinder med ADHD, der åbenhjertigt deler vores oplevelser og indsigter, mens vi udforsker både vores egne og vores lytteres erfaringer.

I denne episode, forsætter vi det todelt tema om ADHD og nervesystemet. Nervesystemet spiller en central rolle i, hvordan ADHD opleves og mærkes i kroppen, og vi har derfor valgt at dedikere hele to episoder til at dykke ned i, hvordan vores nervesystem fungerer – og hvordan det påvirkes, når man er neurodivergent.

Vi dykker dybere ned i, hvad der sker i nervesystemet, når man lever med ADHD, og hvordan de to konstant påvirker hinanden. Vi udforsker de mange delkomponenter i nervesystemet og ser på, hvorfor det ofte er i ubalance ved ADHD. Vi diskuterer, hvordan både det sympatiske og parasympatiske system aktiveres forskelligt, og hvordan kemiske processer – som udsving i dopamin, serotonin og de kvindelige hormoner østrogen og progesteron – bidrager til de særlige udfordringer, symptomer og oplevelser, som personer med ADHD kan have.Gennem eksempler ser vi på, hvordan hormonelle udsving i kvindecyklussen kan forstærke ADHD-symptomer og påvirke nervesystemets respons og energi. Samtidig undersøger vi, hvordan denne interaktion mellem ADHD, nervesystem og hormoner både kan skabe udfordringer og åbne for nye indsigter i kvinders oplevelse af ADHD.

Og bare rolig, hvis nogle af begreberne virker nye eller komplicerede – vi har gjort vores bedste for at forklare det hele i øjenhøjde og har endda lavet en lille begrebsordbog i episodens beskrivelse, som kan hjælpe dig med at holde styr på de vigtigste udtryk.Vi håber, du får indsigt i, hvorfor det er vigtigt at forstå nervesystemet som en del af det at leve med ADHD.

I de kommende episode tager vi jer med ud af studiet og ud i den virkelige verden, hvor vi tester forskellige holistiske og alternative behandlingsformer. Alt fra akupunktur til floating og kranio-sakral terapi er på programmet, og vi ser nærmere på, hvordan disse metoder kan hjælpe os – og potentielt dig – til at få en bedre forbindelse mellem krop og sind.

Tak fordi du lytter med – og husk at finde os Instagram og TikTok som @undskyldjegafbryder.

Begreber:

1. Autonome Nervesystem
Regulerer kroppens ufrivillige funktioner, såsom hjerteslag og fordøjelse. Det består af det sympatiske og parasympatiske system.

2. Centrale Nervesystem (CNS)
Består af hjernen og rygmarven, hvor alle kropslige informationer behandles, og kommandoer sendes ud til kroppen.

3. Dopamin
En neurotransmitter, der er vigtig for motivation og belønningssystemet. Mennesker med ADHD har ofte et lavt niveau af dopamin, hvilket kan påvirke fokus og motivation.

4. Fight or Flight (overlevelsesstrategi)
En kropslig respons, som aktiveres af det sympatiske nervesystem, når vi er i fare eller oplever stress. Denne reaktion gør os i stand til hurtigt at reagere, men kan være belastende, hvis den aktiveres konstant.

5. Homeostase
En tilstand af balance i kroppen, hvor alle systemer arbejder optimalt. Det er nervesystemets mål at opretholde homeostase, men ubalancer, fx på grund af ADHD, kan gøre dette svært.

6. Kemi-sæt
Et billede på, hvordan forskellige kemikalier (neurotransmittere) arbejder sammen i hjernen. Hvis der er ubalancer, kan det skabe udfordringer for mennesker med ADHD og andre neurologiske tilstande.

7. Neurotransmittere
Kemiske budbringere, der hjælper cellerne i nervesystemet med at kommunikere. Vigtige neurotransmittere inkluderer dopamin, serotonin og noradrenalin.

8. Nervesystemet
Et komplekst netværk, der styrer alle kroppens funktioner, fra bevægelser og sanser til tanker og følelser. Nervesystemet opdeles i det centrale og perifere nervesystem.

9. Noradrenalin
Kendes også som stresshormonet. Det spiller en rolle i kroppens “kamp eller flugt”-respons og øger årvågenhed og fokus under stress.

10. Parasympatiske Nervesystem
Det system, der aktiveres, når vi er afslappede. Det sænker pulsen, fremmer fordøjelsen og hjælper kroppen med at restituere.

11. Perifere Nervesystem
Omfatter alle nerver udenfor CNS. Det sender signaler mellem hjernen og resten af kroppen og deles yderligere op i det somatiske og autonome nervesystem.

12. Serotonin
En neurotransmitter, der bl.a. regulerer humør, søvn og appetit. Mangel på serotonin forbindes ofte med depression og angst.

13. Somatiske Nervesystem
Kontrollerer de frivillige bevægelser, som fx at række ud efter en kop eller gå, og reaktioner på ydre stimuli, som refleksbevægelser.

14. Sympatiske Nervesystem
Aktiveres i situationer med fare eller stress (kaldet “kamp eller flugt”). Det øger fx pulsen og frigiver energi for at gøre kroppen klar til handling.

15. Kronisk stress
og konstant aktivering af nervesystemet kan føre til fysisk udmattelse og belastninger i kroppen.

16. Prefrontale Cortex
Området i hjernens frontallapper, der styrer planlægning, impulskontrol og beslutningstagning. Kan være mindre aktivt eller udviklet anderledes ved ADHD.

17. Sansesensitivitet
Øget følsomhed over for sanseindtryk, som kan føre til stress og angst, almindeligt ved ADHD.

18. Stressniveau
En tilstand af belastning, der ofte er forhøjet ved ADHD og kan påvirke nervesystemet negativt.

19. Søvnforstyrrelser
Problemer med at falde i søvn eller sove igennem natten, som kan forværre ADHD-symptomer og nervesystemets overbelastning.

20. Vekselvirkning mellem sympatisk og parasympatisk system
Balancen mellem aktivitet og afslapning i nervesystemet, ofte udfordret ved ADHD, hvilket kan føre til stress og anspændthed.

21. Overbelastet Nervesystem
Et konstant overarbejde i nervesystemet, som kan føre til fysisk og mental udmattelse, smerter og kroniske spændinger.

22. Emotionel Dysregulering

Udfordringer med at regulere følelser, almindeligt ved ADHD og ofte forværret af ubalancer i nervesystemet.

23: Smertefølsomhed

Øget opmærksomhed på eller intensitet af smerte, som kan være et resultat af et overstimuleret nervesystem, almindeligt ved ADHD.

#adhdognervesystemet, #nervoussystem, #neurotransmittere, #dopaminogadhd, #serotonin, #noradrenalin, #sympatiskenervesystem, #parasympatiskenervesystem, #centralenervesystem, #periferenervesystem, #adhdpodcast, #neurodiversitet, #hjerneogkrop, #mentalsundhed, #kropogsind, #adhdviden, #sansningogreflekser, #adhdkvinder, #adhdbevidsthed