Prof. Ata Özdemirci ile üniversite tercihleri ve meslek seçimi üzerine yaptığımız sohbet.
* Bu üniversiteyi bitirdiğinizde sizin mesleğiniz olmayacak, mesleksiz mezun olacaksınız. Üniversite senin koluna altın bilezik takan yer olmaktan çıktı ve çıkalı çok oldu.
* Çok çetrefilli konularda hızlı bir şekilde çözüm geliştirebilen, zamana karşı stres altında olduğunda yaratıcılığını kullanabilen elemanları arıyor iş dünyası.
* Şimdi bugünün dünyası ne tarz adama ihtiyaç var? Yapay zeka geldi, yapay zeka işimizi ellerimizden alacak falan. Peki yapay zeka hangi çocuğa ihtiyacımız ortadan kaldırdı?
* Gelecekte sadece yapay zeka ile ilgili değil, teknolojinin elimizden alınacağı ve alınmayacağı meslekler diye böyle bir liste vardı. O listenin bir numarasında yani gelecekte insanın yapmaya devam edeceği mesleklerin
bir numarasında psikiyatristleri koymuşlardı. İlk beş sırada yaralanlardan bir tanesi de din adamıydı.
* Yogaya yetişmek için koşturuyorsanız bir yerlerde bir şeyi yanlış yapıyorsunuz.
* Hatta çöp kamyonları da herkesin işine geldi. Artık çöpçüler bile elini çöpe değdirmiyor. Hatta bundan en fazla mutlu olanlar çöpçüler.
* Biz yepyeni pırıl pırıl hayatın baharında en verimli olabilecek dönemindeki kişiyi uzman yardımcısı başlangıç pozisyonuna koyuyoruz ve en dandik işi yaptırıyoruz aslında. Excel tabloların tutulması falan. Bu işler biraz sallantıya giriyor ki girsin zaten.
* Baumol’s cost disease: Baumol Effect
Prof. Ata Ozdemirci: Yönetim bilimleri hocası. Kitap yazar, sistem kurar, bilgi yayar. Steto.com kurucusu. youtube.com/@ataozdemirci Twitter: @ataozdemirci
Keyifli dinlemeler.
[Kayıt tarihi: 25 Haziran 2024]
Güncellemelerden haberdar olmak ve daha fazlası (bölüm notları, soru ve yorumlarınız) için: tersaci.substack.com Twitter: @trscbrs
Get full access to Ters Açı'dan at tersaci.substack.com/subscribe