I denne episoden av podkasten dykker vi ned i kunsten å bygge en robust og diversifisert utbytteportefølje. En utbytteportefølje er en strategi som kan være mulig å leve av som pensjonist, dersom porteføljen er stor nok. Det er likevel viktig å understreke at vår eksempelportefølje ikke er eller kan fungere som finansielt råd.
Kriterier for valg av utbytteaksjer:
Innledningsvis diskuterte vi hva man burde vurdere når man velger utbytteaksjer:
- En utbetalingsevne som er bærekraftig: Det er viktig å se på selskapets evne til å betale utbytte over tid. Dette kan vurderes ved å se på selskapets frie kontantstrøm og utbyttegrad.
- Liten grad av sykliske faktorer: Vi har også eksludert selskaper med store sykliske inntekter. For eksempel så har vi ikke utelukker shipping-aksjer på bakgrunn av dette.
- Selskapets historie: Se på selskapets historie med utbytteutbetalinger. Et selskap som har en sterk historie med regelmessige eller økende utbytteutbetalinger kan være et godt tegn. Vi har likevel akseptert noe variasjon, for å kunne oppnå en god diversifisering.
- Gjeldsgrad: For høyt gjeldsnivå kan begrense selskapets evne til å betale utbytte. Det kan derfor være lurt å se på selskapets gjeldsgrad og sammenligne den med konkurrenter i samme sektor. Særlig eiendomsaksjer vil gjeldsgraden være en faktor å se nærmere på.
- Vekstpotensial: Selv om fokus er på utbytte, er det også verdt å vurdere selskapets vekstpotensial, da dette kan bidra til kapitalgevinster. Hvis et selskap klarer å vokse tosifret samtidig som det utbetales gode utbytter, så er dette positivt.
I tillegg så har vi stilt krav om at aksjene må notert på Oslo Børs og kunne handles på Aksjesparekonto-konto.
Eksempelportefølje:
- Mowi: Ledende innen oppdrettsnæringen med stabil utbyttehistorie. Mowi produserer i Norge, men også i mange av de andre store oppdrettsnasjonene.
- Salmar: En annen viktig aktør innen oppdrett med fokus på produksjon i Norge. Større utbytter og mindre reinvesteringer.
- Telenor: En dominerende teleoperatør i Norden med internasjonale operasjoner. Har slitt litt med enkelte av de utenlandske investeringene sine, men er solid i Norden.
- Gjensidige: En solid forsikringsaktør med en sterk markedsposisjon i Norge. Selskapet har et særlig fokus på et stabilt og godt utbytte.
- DNB: Norges største bank med en stabil utbyttehistorie.
- Yara: Global aktør innen kunstgjødsel med fokus på bærekraftige produkter. Har noe sylisk eksponering, men aksjen er fortsatt relativt stabil.
- Storebrand: Ledende selskap innen pensjon og forsikring i Norden. Inntekten er i all hovedsak svært forutsigbar, og de har en naturlig posisjon i porteføljen.
- Aker BP: Oljeproduksjonsselskap med fokus på Nordsjøen. Etter sammenslåingen med Lundin så sitter selskapet på store resurser.
- Bouvet: Konsulentvirksomhet innen IT med som i tillegg til å betale utbytter også har bra med vekstpotensial.
- Olav Thon Eiendom: En av Norges ledende eiendomsaktører (alternativt kunne vi valgt Selvaag Bolig eller Entra basert på investeringskriteriene).
- AF Gruppen: Vårt siste selskap er en sammenslutning av ulike selskaper innen bygg og anlegg. I en sektor der mange aktører sliter med marginer, framstår AF Gruppen som et solid unntak som stadig klarer å betale bra med utbytte.
Samlet sett gir denne eksempelporteføljen en god blanding av selskaper fra forskjellige sektorer i det norske markedet, noe som bidrar til diversifisering og potensial for både utbytteinntekter og kapitalgevinster.
Viktig: I denne videoen uttrykker vi kun våre meninger. Dette må ikke anses som en aksjeanalyse, anbefalling eller indikasjon på hva du burde gjøre med dine penger.
Support this podcast at — https://redcircle.com/overskudd-en-podcast-om-aksjer-og-investering-episode-1-introdus/donations
Advertising Inquiries: https://redcircle.com/brands
Privacy & Opt-Out: https://redcircle.com/privacy