Türkiye'de Tarihyazımı ve Tarihçilik | Erdem Sönmez


Episode Artwork
1.0x
0% played 00:00 00:00
Mar 13 2023 36 mins   40
E538 | Bu bölümde, Dr. Erdem Sönmez ile Osmanlı’dan Türkiye’ye tarihin ayrı bir disiplin olarak ortaya çıkış sürecini tartışıyor, bu sürecin önemli kurumlarını, yayınlarını ve aktörlerini detaylandırıyoruz. Dönemin siyasi, ekonomik ve kültürel iklimiyle yakinen ilişkili olan tarihyazımı pratiğinin on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısından Cumhuriyet dönemine geçirdiği dönüşümleri incelerken bu husustaki mitleri de yeniden ele alıyoruz.

https://www.ottomanhistorypodcast.com/2023/03/sonmez.html

Erdem Sönmez global entelektüel tarih, beşerî bilimler tarihi, tarihyazımı ve tarih metodolojisi yanında, geç Osmanlı ve modern Türkiye düşünce tarihi, siyasal hayatı ve tarihçiliği üzerine çalışıyor. Doktorasını Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümünde 2018 yılında tamamlayan Sönmez, İtalya’da Siena Üniversitesi ve İngiltere’de School of Oriental and African Studies gibi kurumlarda misafir araştırmacı olarak bulunmuştur. Ahmed Rıza: Bir Jön Türk Liderinin Siyasi-Entelektüel Portresi (Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2012) ve Annales Okulu ve Türkiye'de Tarihyazımı (Fol, 2022) başlıklı iki kitabı bulunan Sönmez'in diğer çalışmaları Modern Intellectual History, British Journal of Middle Eastern Studies, Turkish Historical Review ve Middle Eastern Studies gibi dergilerde ve çeşitli kitap derlemelerinde yayımlanmıştır. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Tarih Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmakta olan Sönmez, şu sıralar Harvard Üniversitesi Center for Middle Eastern Studies’te doktora sonrası çalışmalarını sürdürmektedir.

Can Gümüş Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'ndeki doktora çalışmalarına, geç Osmanlı dönemi kentlerinde halk sağlığı ve kentleşme ilişkisini incelediği araştırmasıyla devam ediyor.

Bölüm No: 538
Kayıt yeri: İstanbul / Ankara
Yayın tarihi: 13 Mart 2023
Ses Editörü: Can Gümüş
Müzik: Lobo Loco Speedy Delta
Kaynakça ve görseller Erdem Sönmez’in müsaadesiyle