Do No Significant Harm er podcasten til dig, der arbejder professionelt med bæredygtighed.
Efter et halvt års ventetid er de endelig klar: EU's taksonomi for bæredygtige aktiviteter bliver i disse uger udvidet med fire nye miljømål.
- Bæredygtig udnyttelse og beskyttelse af vand- og havressourcerne
- Omstilling til en cirkulær økonomi
- Forebyggelse og bekæmpelse af forurening
- Beskyttelse og genopretning af biodiversitet og økosystemer.
Vi dykker ned i de fire miljømål og beskriver, hvilke konsekvenser de vil få danske virksomheder. Og uden at røbe for meget, kan vi afsløre, at de bliver markante.
Det sker som altid i selskab med Viegand Maagøes ekspert i EU-taksonomien, partner og afdelingschef Carsten Glenting.
Fast vært er journalist og chefrådgiver Klaus Ulrik Mortensen.
Podcasten er produceret af Viegand Maagøe.
Her er som lovet Carsten Glentings shownotes
Bæredygtig finansiering er processen med at tage miljømæssige, sociale og forvaltningsmæssige (’ESG’) overvejelser i betragtning, når der træffes investeringsbeslutninger i virksomheder og i den finansielle sektor. Det forudsætter en fælles forståelse for hvad der er bæredygtigt og hvad der ikke er det og her er EU’s taksonomi for bæredygtige aktiviteter et centralt redskab.
EU’s taksonomi for bæredygtige aktiviteter er et grønt klassifikationssystem, der oversætter seks centrale europæiske klima- og miljømål til kriterier for specifikke økonomiske aktiviteter til investeringsformål. Det skaber et fælles sprog omkring klima- og miljømæssigt bæredygtige aktiviteter og sikre at investeringer i fremtiden i stigende grad flyder i en retning som understøtter den grønne omstilling.
Kriterierne for de to første miljømål, Modvirkning af klimaændringer, og Tilpasning til klimaændringer, blev vedtaget i juni 2021 og de store virksomheder i brancher, som er omfattet af taksonomien, skal allerede i dag rapportere omkring disse. I slutningen af juli 2023 blev kriterierne for de resterende fire miljømål endeligt vedtaget. De fire nye miljømål under taksonomien er Bæredygtig udnyttelse og beskyttelse af vand- og havressourcerne, Omstilling til en cirkulær økonomi, Forebyggelse og bekæmpelse af forurening, og Beskyttelse og genopretning af biodiversitet og økosystemer.
For virksomheder som er omfattet af Taksonomien vil der være en rapporteringsforpligtelse, som i fremtiden vil være placeret i ledelsesrapporten som en del af bæredygtighedsrapporten. Men for en bred gruppe af virksomheder er der også mulighed for at bruge taksonomien strategisk i relation til adgang til marked, adgang til kapital, og som inspiration til tiltag der tager virksomheden i en grønnere retning.
Læs mere om EU-taksonomien her
EU taxonomy for sustainable activities (europa.eu)