De Kraakbeweging


Episode Artwork
1.0x
0% played 00:00 00:00
May 09 2023 67 mins   3

Deze maand, eindelijk! De kraakbeweging. We beginnen helemaal in 1901 bij de introductie van de Woonwet, en de opvolgende huurstakingen. Daarna gaan we richting de opkomst van het kraken in de jaren 60, en het ontstaan van de kraakbeweging in ede jaren zeventig. We gaan het hebben over de Staatsliedenbuurt, de Grote Keizer, de Vondelstraat, en gaan richting de provincie: Daar bleek, het zal de Amsterdammer verrassen, dus ook van alles en nog wat te gebeuren: in Utrecht, Nijmegen, Groningen, Den Haag en op het platteland.

In deel twee gaan we in op de neergang van de beweging. Interne strijd en 'stevige' discussies.

Deel drie: moderne geschiedenis. De woonopstand. Wat gebeurt er nu er moeilijk gekraak kan worden.

--------

In deel 1 beginnen we met de oorsprong van de woonstrijd, hoe sociaaldemokraten daar met de Woonwet van 1901 een reformistische oplossing voor probeerden in te voeren, en hoe daar meteen weer met huurstakingen op gereageerd werd. In de jaren dertig werd er geschoten op huurstakers, onder andere in de Rotterdamse Tweebosbuurt...

Dan begint het kraken, eerst ongeorganiseerd begin jaren 1960, al snel collectief. Autoriteiten en huizenbeztiiters proberen kraken strafbaar te stellen, maar door een rapport van de Raad van kerken (oa.) wordt dat getorpedeerd. Er volgt een lawine aan kraakacties in de jaren 1970 en grote rellen bij ontruimingen in verschillende steden in het land. De sfeer wordt grimmig en de autonomen maken ook in Nederland school...

Maar ook overal grote panden die behouden zijn gebleven. Een aantal daarvan passeert de revue, evenals de literatuur erover.

Links


Over Hollanditis

Over de turbulente geschiedenis van sociale bewegingen in de polder. Begin jaren tachtig keek men in het buitenland verbaasd naar de massale vredesbeweging in Nederland die uit het niets leek te zijn opgestaan. De mensen hier hadden Hollanditis, of de "Dutch Disease" te pakken. Deze nieuwe podcast over de turbulente geschiedenis van sociale bewegingen in de polder laat zich inspireren door deze periode. We vertellen verhalen van de vredesbeweging tot kraken, over een rijk verleden van activisme, verzet en strijd in de lage landen. We graven deze geschiedenis op ter lering (ende) vermaak en inspiratie.

Hollanditis wordt gehost door Jeremy en Kees. Natuurlijk zijn die in van alles en nog wat onbezoldigd actief, als ze niet met een goed glas bietensap op de bank een boek zitten te lezen.

Kees is een luie huisvader en onderbetaalde zzp-er, maar ook al een leven lang op zoek naar rellen en bevrijdende revoluties (soms lukte dat bijna!) En fulltime amateur mediamaker (o.a. globalinfo.nl).

Jeremy is part time luie huisvader, part time army of one 'technical media support' en mede-organisator van het jaarlijkse 2.Dh5 festival voor activisten en wereldversleutelaars. Ook is/was hij voor of achter de schermen betrokken bij de podcasts Crash Course Economics, De Lockdown en Future Beyond Shell.

Hollanditis website

Copyleft - Kees & Jeremy - Radicale huisvaders