Vem kan hjälpa Syrien?


Episode Artwork
1.0x
0% played 00:00 00:00
Sep 07 2013 55 mins   7

Om bristen på bistånd, velande världspoliser och den värsta humanitära katastrofen i vårt århundrade. Kan det verkligen vara omöjligt stoppa blodbadet i Syrien som hittills krävt över hundratusen människoliv? Eller måste det bli ännu vidrigare innan freden har en chans? Hör röster från Damaskus, Sarajevo och Tekniska högskolans kafé om vem som kan hjälpa Syrien.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

G20-mötet i St Petersburg avslutades på fredagen utan att världens mäktigaste länder lyckades enas om någon åtgärd för att få slut på våldet i Syrien

Rysslands president Vladimir Putin och Usas president Barak Obama är fortfarande totalt oeniga om vem som ligger bakom kemattacken i Syrien och därmed saknas möjlighet för Fn:s säkerhetsråd att komma överens.

Samtidigt fortsätter den humanitära katastrofen med över hundratusen dödade hittills och över sex miljoner människor på flykt. FN riktade i juni sin störta hjälpförfrågan i organisationens historia till medlemsländerna, men har hittills fått in mindre än hälften av det man anser vara absolut nödvändigt för att klara flyktingkatastrofen året ut.

Så vad säger syrierna själva om behovet av hjälp utifrån? Konflikts reporter Duraid al-Khamisi träffade aktivisten Yasser al Seyed Isa som just kommit tillbaka från tre månader i Syrien och som hittills mist 16 familjemedlemmar i inbördeskriget.

 

 

FN:s flyktingkommissionär Antonio Guterres har kallat situationen för de syriska flyktingarna för århundradets största tragedi. Och krisen i krisen är den totala bristen på sjukvård för de krigsskadade. 70 procent av de syriska läkarna och sjukvårdarna har lämnat landet och också sjukhusen i grannländerna lider brist på medicin och läkarkapacitet. Frilansjournalisten Alexandra Sandels har besökt ett fältsjukhus i Libanon nära den syriska gränsen.

 

 

En som inte tror att den begränsade attack som USA nu överväger kommer att spela någon roll är Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan. Han har i stället förespråkat en mer omfattande attack med målet att störta president Bashar al-Assad och hans regim. Sveriges Radios Istanbulkorrespondent Katja Magnusson har besökt gränsen mellan Syrien och Turkiet och träffat flyktingar som känner sig övergivna av alla.