Innehåll
Undersköterska i Lund blev blev avskedad för att inte ha skött sitt jobb ordentligt. Kommunen menade att hon ofta tog för långa raster och gick hem tidigare, utan att registrera sina besök hos vårdtagare. Själv hävdade hon att hon gjort sitt jobb men stämt av tiderna fel i systemet och att vissa vårdtagare själva öppnat dörren, vilket gjorde att allt inte registrerades korrekt.
Domstolen bedömde att kommunen hade rätt. De ansåg att undersköterska systematiskt undvikit att arbeta hela sina arbetspass och därmed fått lön för tid hon inte arbetat. Hon dömdes att betala kommunens rättegångskostnader, medan kommunen skulle betala henne för obetald övertid. Resten av hennes krav, som skadestånd och att avskedandet skulle ogiltigförklaras, avslogs.
Slutade med att hon fick betala knappt 300 000 kronor. Domen är nu överklagad till hovrätten.
Tystnadskultur och visselblåsarlagen
Vi är sist på bollen när det gäller tumultet på Karolinska där förlossningsläkaren Karin Pettersson avskedats på grund av "grov illojalitet". Detta har upprört många och nu duggar visselblåsaranmälningarna mot förlossningsavdelningen tätt.
Även klädkedjan Zara har varit i blåsväder efter rapporter om häpnadsväckande dålig arbetsmiljö.
Vi tar utgångspunkt i det här inslaget från Aftonbladet och diskuterar vad som egentligen gäller i sådana här extrema fall.
https://tv.aftonbladet.se/video/368343/200-sekunder-zara
Polischef misstänkt för vållande till annans död
Efter att polischefen Mats Löfving tog livet av sig i vintras är nu tidigare rikspolischefen Anders Thornberg misstänk för vållande till annans död.
https://www.expressen.se/nyheter/sverige/en-misstankt-for-brott-efter-mats-lofvings-dod/
Anonyma brev
En chef har fått ett anonymt brev där någon anställd spyr galla över hur dålig hen är som chef. Hur långt får arbetsgivaren gå i sina eftersökningar kring vem som skickat brevet?