Språket formar hur vi betraktar och förhåller oss till både oss själva och andra. Hur blir skillnaden i att prata om skapelsen som ett "den" eller om vi talar om skapelsen utifrån ett "oss"-perspektiv?
Annelie ska hålla i en del av en ledarutbildning som innehåller ett avsnitt om hur språk förstärker eller bryter synsätt och normer. Verktygen för inkludering är inte bara till hjälp för att inkludera människor i en grupp, utan också hela medskapelsen i vår gemenskap. De fem verktygen som nämns i avsnittet är
- De av oss - I stället för att säga "de som behöver det här", säg istället "de av oss som behöver det här".
- Stötta den som säger ifrån - noterar du att någon protesterar mot ett gränslöst beteende, oavsett om protesten sker med eller utan ord, backa den som gör det genom att visa stöd och markera mot beteendet, du också.
- Alla i rummet - föreställ dig att "alla" finns i rummet när du pratar, alla typer av människor, alla arter och naturen. Genom att göra det undviker du att prata om en grupp på ett sätt som inte skulle kännas okej om någon från gruppen fanns i rummet.
- Reflektera över hinder - finns det hinder för att olika arter i skapelsen ska kunna leva goda liv? Vad kan vi göra för att röja bort dessa hinder?
- Jämna ut talutrymmet - Finns det deltagare i gruppen som tar mycket plats? Finns det någon som ofta avbryts? Se till att den deltagaren får tala till punkt. Finns det någon som sällan får chans att bryta in? Rikta fokus och ställ en fråga till hen för att ge den deltagaren chansen att uttrycka sina behov, tankar och åsikter.