At blive ældre i islam er omgærdet af respekt og værdighed og generelt opfattes muslimer som værende gode til at passe på deres ældre. Men virkelighedens verden i nutidens Danmark skjuler store udfordinger og tabuer i forholdene for vores ældre. Antallet af muslimske ældre i Danmark er i eksplosiv vækst og ventes at stige med 400% over de næste to årtier. Det samme gælder aldersbetingede sygdomme blandt muslimer - diabetes, gigt, demens, kredsløbssygdomme, mm, udover ensomhed og depression.
Islam og muslimske familier lægger en ære i at drage omsorg for deres ældre i hjemmet, og mange har ikke tillid til det offentlige systems plejehjem og ældreomsorg, og opfatter det som uværdigt at sætte deres ældre på plejehjem. Men mange familier har samtidig svært ved selv at bære opgaven, hvilket skader både de ældre og resten af familien. Sommetider falder familier endda fra hinanden under udfordringen med at passe sine ældre.
Er vi som minoritet gode nok til at tage os af vores ældre og får de den værdighed og respekt som er deres ret? Kan vi være med til at indrette den offentlige ældrepleje så den tilgodeser muslimer og giver vores ældre en værdig alderdom? Hvordan kunne muslimske plejehjem se ud? Kunne man lave dansk ældrepleje i Islamabad, Bagdad og Casablanca så de ældre kommer i trygge muslimske rammer, hvor de kender sproget, kulturen, maden og duftene?
I dette afsnit har vi besøg af Asim Latif som leder indsatsen for minoritetsældre i Fonden for socialt ansvar. Asim Latif har en vision for muslimske ældre og vil gerne have så mange som muligt med til at opbygge området. Vi er også på besøg på mangfoldighedsplejehjemmet på Amager og så tager en tur til Dawa-landsbyen Jenderam i Malaysia, hvor 200 ældre muslimske kvinder lever deres alderdom med ihukommelse af Allah, bøn og islamisk undervisning hver dag. Isam B læser op af afsnittets novellen "Ingen Reaktion" om en familie på Nørrebro, der har bestemt sig for at tage sig af deres senile mor i hjemmet - indtil det går grueligt galt en dag.
Lyt med når vi diskuterer manifest-punkt nummer 19 i dansk muslimsk manifest: islam og de ældre.
"At blive ældre i islam er omgærdet af værdighed og respekt. Antallet af ældre danske muslimer er stigende. Der er behov for at finde holdbare løsninger for ældrepleje, der tager højde for de ældres kultur og traditioner, så de kan få en værdig alderdom, samtidig med at man undgår at de ældre sygeliggøres og fratages deres integritet. Der skal gøres op med tabuer vedrørende familiernes rolle og det at søge hjælp udenfor familien når det er nødvendigt."