Hva er et fritt og godt lokalsamfunn? med Atdhe Belegu og Iselin Hewitt


Episode Artwork
1.0x
0% played 00:00 00:00
Apr 28 2022 91 mins  

«Arkitekturopprøret» har revolusjonert debatten om estetikk og kvalitet i offentlig planlegging.
I valgkampen 2021 var «sosial utjevning» en av velgernes viktigste saker og mange snakker nå om «sosial bærekraft».
Løsninger for fjernarbeid utviklet under pandemien gir nytt håp (?) for vekst i distriktene og reversering av urbane flyttemønstre.

Alt dette handler om våre lokalsamfunn. Hvordan skaper vi de frieste og beste versjonene av dem?

Da Stortinget behandlet den forrige Distriktsmeldingen i 2019 mente flertallet at redusert formuesskatt, økt lokalt selvstyre og å ta vare på gamle bygg var de viktigste virkemidlene for å oppnå «Levende lokalsamfunn»; meldingens navn.
Stemmer dette? Bør vi også snakke om livssynsnøytrale forsamlingshus, trygghet gjennom tilstedeværelse, skateparker og sandvolleyballbaner, boligpolitikk, tilskuddsordninger, samferdsel, religion, nærnatur og medvirkning? Hva er forskjeller og likheter mellom urbane og rurale lokalsamfunn?

Gled deg til en veldig spennende samtale med Iselin Hewitt og Atdhe Belegu!

Iselin Hewitt er stipendiat i samfunnsgeografi på Universitetet i Oslo. Hun forsker på betydningen av byplanlegging og fortetting for sosialt mangfold i Osloregionen. Tidligere har Iselin jobbet med byplanlegging og analyse i Plan- og og bygningsetaten og Byrådsavdeling for byutvikling i Oslo kommune.

Atdhe Belegu er utdannet ved Bergen Arkitekthøyskole, og jobber som arkitekt hos Mad arkitekter. Hans masteroppgave om sosial bærekraft, transformasjon og stedstilpasset byutvikling ble belønnet med utmerkelse ved uteksaminering, Statsbygg-prisen for fremragende arkitektur i 2017, Aspelin Ramm-prisen i 2018, Europan Studentpris i 2019 og DOGA-merket nykommer i 2020. Oppgaven er sannsynligvis tidenes mest prisbelønte norske masteroppgave i arkitektur, og er oppkalt etter Fjell i Drammen; nærmere bestemt 03-bussen til bydelen. Atdhe har erfaring med transformasjon og rehabilitering av eksisterende bygg, og er særlig interessert i arkitektur med sosialt fokus og bygg for fellesskapet.

Tusen takk til Drammensbiblioteket for vertskap og Martin Nordli for live-lyd, miks og bilder!