Leverantörskedjorna har varit i fokus för företags arbete med socialt ansvar och hållbarhet i flera decennier. Hur ser företags möjligheter att påverka arbetsvillkoren hos leverantörer egentligen ut? Vad är hållhakarna? Vilken typ av åtgärder är mest effektiva? Har små modeföretag någon chans att påverka sina leverantörskedjor? Hur centralt är leverantörskedjor för modeföretags – och andra retailbolags – strategier? Hur bör man tänka kring integreringen av hållbarhet i strategin? Vilka perspektiv har fabriksägarna på socialt ansvar?
Dagens avsnitt är en djupdykning i leverantörskedjornas komplexa värld. Vi träffar Niklas Zandén, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet som länge forskat om just leverantörskedjor och integrering av hållbarhet i företagsstrategi. Han sitter också i styrelsen för Nudie Jeans, flitigt uppmärksammade för sitt hållbarhetsarbete. Vi pratar också med Enrico Fontana, senior lektor i hållbara affärer vid Cranfield School of Managment i Storbritannien och dessutom affilierad forskare och disputerad från Handelshögskolan i Stockholm. I samtalet med honom tar vi oss an frågan om socialt ansvar i leverantörskedjor ur fabriksägarnas perspektiv.
Programmet leds av Jenny Lantz, docent i företagsekonomi med inriktning på kulturekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Bakom Dressed Not to Kill står också forskaren Tina Sendlhofer, Stockholm Environment Institute, och modejournalisten Sofia Hedström de Leo.
Tack för att du lyssnar! Följ oss gärna på Instagram.