Cum (te) informezi acum și cum te ferești de informarea greșită și dezinformare? Ce e diferit față de acum 20 de ani? Sunt întrebările cu care începe episodul din podcastul CJI cu jurnalistul Dragoș Pătraru.
Pătraru vorbește cu Julia Nagy despre algoritmi și cum influențează ei munca jurnaliștilor:
„Avem această problemă. Ne luptăm acum mai mult cu algoritmul din rețea pentru a ajunge la public decât ne luptam înainte cu patronatul televiziunii.”
Dar și despre povești și de ce se află ele la baza propagării de teorii ale conspirației:
„Creierul nostru lucrează cu povești foarte bine, ne place să le povestim altora. Aici e cheia, că ne place să le povestim altora despre lucrurile pe care le aflăm. De aia și veștile proaste, dar și veștile false circulă mai repede. Apoi, când povestim despre ceva despre care avem impresia că știe foarte puțină lume, că de aia atrag conspirațiile și toate tâmpeniile astea, când povestim despre asta, ne creează nouă un un statut, ne dă apartenența la un grup restrâns, inițiat. Pare că avem acces la ceva rezervat pentru foarte puțini.”
Despre satiră și umor în emisiunile menite să informeze, despre importanța unei comunități care să susțină presa, dar și despre acest an electoral, în cel mai recent episod din Laboratorul de educație media. Iar la final, câteva recomandări de cărți.
Sezonul 3 al podcastului face parte din Programul de Educație Media demarat de CJI în parteneriat cu Romanian American Foundation și este susținut prin proiectul BROD – Observatorul Bulgaro-Român de Media Digitală și prin proiectul „Digital literacy transformation for Romanian Youth”, proiect finanțat de Fondation Botnar, coordonat de CJI și implementat în parteneriat cu Ashoka România, E-Civis, EDUMI, Funky Citizens și Grupul PONT.
Acest material reflectă numai punctele de vedere ale participanților la dialog iar partenerii menționați nu pot fi făcuți responsabili pentru nicio utilizare a informațiilor conținute aici.
#podcastcji #laboratoruldeeducatiemedia #podcast #educatiemedia #medialiteracypodcast