Hôtel Oostpool

May 13 2020 34 mins 1

Hôtel Oostpool is de podcast van Toneelgroep Oostpool. Waan je in de lobby van het legendarische Chelsea Hotel in New York waar Jonah Lamers een bonte stoet aan gasten ontvangt voor persoonlijke gesprekken, spannende één-tweetjes, muziek, poëzie en verdieping. Hôtel Oostpool is een samenwerking van Toneelgroep Oostpool, de Transketeers en programmamaker Daniël Kieft.


Hôtel Oostpool #5 | De Rattenvanger
Feb 13 2020 38 mins  
Toneelgroep Oostpool heeft De Rattenvanger op tournee gestuurd: een hoogstmoderne versie van het eeuwenoude sprookje uit Hamelen. Er zijn hoofdrollen voor een dwarse fluit, zelfbewuste ouders en een troebele moraal. De Rattenvanger is geen familie-voorstelling maar legt wel ‘het gezin’ op de pijnbank: kinderen die niet gehoorzamen hebben ouders die niet luisteren. Heb je het recht om elkaar daarop aan te spreken? Mag je er eigenlijk wel iets over zeggen? Toneelgroep Oostpool denkt van wel en heeft er een hele voorstelling over gemaakt. De jeugd van tegenwoordig voelt zich genoodzaakt om de volwassenen van nu aan te spreken op hun toekomstige misdaden. Die volwassenen nemen in hun ogen geen verantwoordelijkheid voor de mogelijke gevolgen van hun handelen. In De Rattenvanger van Toneelgroep Oostpool straffen de kinderen hun ouders door te verdwijnen. Wie niet horen wil moet voelen. Er is geen plek meer voor de jeugd in het hoogspanningsveld van hun hebberige ouders. Voor Hôtel Oostpool ging Toneelgroep Oostpool in gesprek met regisseur Sarah Moeremans en schrijver Joachim Robbrecht - over hun nieuwste creatie De Rattenvanger. Welke plek krijgt de voorstelling in het verhitte gesprek tussen ouders en generaties? Ook te gast is up-and-comer Levi Noah: een Arnhemse popmuzikant van de jongste generatie. Hij bezingt het tempo waarmee de tijd nooit verandert. De laatste gast is Jonah Lamers - ‘de stem’ van Hôtel Oostpool. Als trans-man die zijn eigen kindje kreeg, kan hij weinig leren van de generaties die hem voorgingen in het ouderschap dat een typische ‘mamma’ van een ‘pappa’ scheidt. Op 6 februari 2020 werd in het Stadstheater Arnhem de 5e aflevering van Hôtel Oostpool opgenomen: de podcastserie geïnspireerd door het New Yorkse Chelsea Hotel, dat sinds jaar en dag de plek is voor bevlogen ontmoetingen tussen kunstenaars. Toneelgroep Oostpool gaat samen met Jonah Lamers, van mediacollectief The Transketeers, in gesprek met boeiende gasten wiens verhaal nu relevant is naast het onze. We zoeken naar een veelheid aan perspectieven en een gesprek dat zich ontwikkelt tijdens de tournee van onze voorstellingen.


Hôtel Oostpool #4 | God is een Moeder (1/2)
Jan 24 2020 38 mins  
God is een Moeder is in premiere gegaan. In nauwe samenwerking met het team rond Adelheid Roosen heeft Toneelgroep Oostpool aan het begin van tweeduizend-twee-punt-nul een hoogstpersoonlijke spiegel gecreëerd voor alle kinderen die door de traditie verbannen worden uit het (maatschappelijke) gezin. God is een Moeder start vanuit de 3 mensen op de toneelvloer, maar strekt haar armen rondom het publiek, de geïnterviewden voor de voorstelling en uiteindelijk iedere verstotene op de wereld, ooit. Mensen worden opgenomen en letterlijk meegenomen in de reis van God is een Moeder. Aan het begin van die reis neemt Toneelgroep Oostpool weer een Hôtel Oostpool op: de podcastserie geïnspireerd door het New Yorkse Chelsea Hotel, dat sinds jaar en dag de plek is voor bevlogen ontmoetingen tussen kunstenaars. Toneelgroep Oostpool gaat samen met Jonah Lamers, van mediacollectief The Transketeers, in gesprek met boeiende gasten wiens verhaal nu relevant is naast het onze. We zoeken naar een veelheid aan perspectieven en een gesprek dat zich ontwikkelt tijdens de tournee van onze voorstellingen. In deze editie van Hôtel Oostpool: God is een Moeder zoeken we naar de wereldse beperkingen van geloofde grenzen. Hoe werkelijk kunnen mentale barrières worden? Welke rol krijgt de (heilige) geest in het machtsspel tussen mensen? Te gast is Nazmiye Oral: actrice, schrijfster en theatermaker. Als medemaker van God is een Moeder bouwt ze verder aan haar huis van artistieke compassie. Ook Miranda van Holland is te gast: als valorization officer van de faculteit Theologie toetst zij de religieuze opleidingen aan de VU aan de maatschappelijke actualiteit. Ekaterina Levental brengt de muziek in ons Hôtel: als vluchtelinge kwam ze naar Nederland, dat ze inmiddels als mezzosopraan doorkruist met haar eigen concerten en voorstellingen. Hôtel Oostpool #4 werd op vrijdag 17 januari opgenomen in het Amsterdamse Frascati theater.
No review available yet...