Apr 01 2025 3 mins 3
Astăzi este ziua în care lumea întreagă așteaptă cu înfrigurare impunerea de către Casa Albă a taxelor vamale pentru unii dintre principalii parteneri comerciali ai Statelor Unite. Presa internațională prefațează ceea ce Donald Trump a numit drept „Ziua Eliberării”.
Potrivit USA Today, se așteaptă ca Trump să adopte tarife reciproce pentru partenerii comerciali importanți, în special cei care contribuie cel mai mult la deficitul comercial de 1,2 trilioane de dolari SUA.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat la Fox News că anunțul se va concentra pe tarifele reciproce impuse țărilor pe care le-a numit „Dirty 15”. Consilierul economic de la Casa Albă, Kevin Hassett, a declarat într-un interviu ulterior că tarifele se vor concentra pe 10 până la 15 țări.
Dar cine ar putea fi pe listă?
The Independent consideră că lista include economiile cu cele mai mari excedente comerciale în raport cu America – de la Argentina și Brazilia la Canada, China, și India, de la Indonezia la Japonia, Coreea și Rusia. Bineînțeles, Uniunea Europeană, Elveția și Regatul Unit.
Dar încă rămâne neclar ce formă vor lua tafirele, înainte de așa-numita „Zi a Eliberării” de miercuri.
Les Echos observă că, prin taxele vamale, Trump zguduie paradisul fiscal irlandez al produselor farmaceutice .
”De zeci de ani, giganții americani Big Pharma își exportă medicamentele în Statele Unite de pe această insulă de 5 milioane de locuitori, unde profiturile lor sunt impozitate mai puțin (12,5%, față de 21% în Statele Unite). Washingtonul ar putea folosi taxele vamale pentru a recăpăta controlul”.
CNN atrage atenția asuăra riscurilor.
”Tarifele ar putea ajunge să afecteze fiecare american, crescând prețurile într-un moment în care bugetele familiilor sunt deja tensionate. Dar președintele le cere tuturor să accepte o strategie care promite beneficii viitoare tentante, deși necesită sacrificii pentru anii următori”.
Ce poate face Europa?
Ziarul belgian De Standaard crede că ”Europa trebuie să-și sporească rezistența. La optzeci de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, acest lucru necesită o schimbare semnificativă de mentalitate. Totuși, trebuie să ne păstrăm și sângele rece. Nu are sens să hrănim europeanul obișnuit cu o doză zilnică de frică. Asta ar pune în pericol unicitatea acestei regiuni. Așa cum președintele american Franklin a spus cu ani în urmă, frica este frica însăși”.
Associated Press citează un oficial de top al Uniunii Europene care a avertizat că cel mai mare bloc comercial din lume „deține o mulțime de cărți” atunci când vine vorba de a face față noilor tarife ale administrației.
"Nu Europa a început această confruntare. Nu vrem neapărat să ripostăm, dar dacă este necesar, avem un plan puternic de răzbunare și îl vom folosi", a declarat și președintela Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața parlamentarilor europeni.
Și, după cum concluzionează BBC, măsurile de răspuns pe scară largă vor costa și exporturile SUA. Separat, așa cum este deja evident în Canada și Europa, consumatorii pot începe să ceară boicoturi pentru unele produse americane.
”Ceea ce este clar însă este că administrația SUA dorește să schimbe geografia economiei mondiale.
Economia mondială intră într-o perioadă critică de 24 de ore de incertitudine profundă și este clar că deciziile finale se datorează într-adevăr unui singur om: însuși președintele Donald Trump”.