China și Rusia destabilizează alegerile? CCR ajută haosul? (DW) - Ascensiunea lui Călin Georgescu, analizată de mai mulți experți: „Social media te convinge rapid, în câteva zile, dar fără profunzime” (Libertatea)
România, în haos (SpotMedia)
O decizie controversată a CCR și un raport CSAT au aruncat în aer societatea, alegătorii fiind chemați duminică la urne pentru a decide componența viitorului parlament.
Rezultatul primului tur de scrutin prezidențial e pus sub semnul întrebării, în timp ce a început procesul de renumărare a voturilor, unul care trebuie încheiat până duminică seara.
CSAT cere, de asemenea, instituțiilor abilitate să verifice legalitatea candidaturii lui Călin Georgescu și să ia o decizie în privința acesteia.
Președintele și instituțiile civile și militare din România au fost total nepregătite și superficiale în ce privește alegerile din acest an, scrie jurnalistul Emilian Isăilă pe pagina SpotMedia.
Au existat exemple concrete de interferență în procesul electoral din Moldova, au fost exemple și în alte țări, inclusiv SUA, Germania și Franța.
Autoritățile din România n-au reacționat, iar liderii politici au uitat sau au vrut să uite că țara noastră e vizată de Rusia, care urmărește să o destabilizeze și se pare că a și reușit.
Următoarele zile vor fi decisive, iar finalul e greu de prevăzut, dar trebuie spus că procesul electoral din România a fost compromis.
În loc ca alegerile să crească încrederea în democrație și instituțiile ei, acestea vor fi grav afectate și, cel mai probabil, vor exista consecințe politice, sociale și economice.
România se îndreaptă spre o zonă întunecată, cu un viitor nesigur, într-un context internațional extrem de complicat.
China și Rusia destabilizează alegerile? CCR ajută haosul? (DW)
China și Rusia au jucat tare atât în campania electorală, cât și în timpul votului, sugerează Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). E de neînțeles însă cum de serviciile secrete au anunțat atât de târziu decidenții politici asupra imixtiunilor străine în țară. Cine răspunde pentru această întârziere în raportarea implicării Moscovei și Beijingului în defavoarea ecuației democratice?
CSAT a acuzat compania chineză care deține TikTok de dublu limbaj pornind de la faptul că, deși a asigurat autoritățile române că aplică legislația electorală autohtonă, rețeaua TikTok doar l-a favorizat pe candidatul extremist Călin Georgescu. Oare directorul SRI a explicat în CSAT de ce nu a oprit acest derapaj?
Și pentru ca bulgărele destabilizării să fie și mai mare, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis renumărarea tuturor voturilor exprimate, adică 9,4 milioane, fără să ofere o motivație clară.
Prezidențiabilul Cristian Terheș, fost PSD, fost AUR, a reclamat la CCR că în două secții voturile lui Ludovic Orban ar fi fost contabilizate la Elena Lasconi și că aceasta ar fi beneficiat de campanie electorală în ziua votului. Nu e clar dacă, așa cum precizează legea, a venit și cu probele necesare, dar poate că cei nouă judecători nici nu aveau nevoie de probe, ci doar de un pretext pentru a ajunge la renumărare. În folosul cui? Cine poate fi beneficiarul acestei proceduri? Doar Marcel Ciolacu, liderul PSD, care ar putea recupera diferența mică față de Elena Lasconi? Sau e vorba despre beneficiari mai mari ai confuziei generale din România? Conștienți sau nu, judecătorii Curții sprijină experimentul rusesc din România, consideră jurnalista DW Sabina Fati.
Ascensiunea lui Călin Georgescu, analizată de mai mulți experți: „Social media te convinge rapid, în câteva zile, dar fără profunzime” (Libertatea)
Călin Georgescu, un candidat prorus, ultranaționalist, apărut parcă de nicăieri pentru mulți dintre români, a reușit să obțină peste două milioane de voturi, fără ca sondajele să-l „vadă”. Experții consultați de Libertatea susțin că rezultatele alegerilor spun multe despre poporul român.
O mare parte dintre români nu au știut până zilele trecute cine este Călin Georgescu, ce declarații a mai făcut sau ce promisiuni cuprinde programul său din campania electorală, iar acesta este efectul „bulelor informaționale”. Mai exact, fiecare dintre noi trăim „în propria noastră realitate, izolați de celelalte realități alternative, în micul nostru bubble din social media”, spune Robert Santa, cercetător-șef Rethink. Dar asta nu înseamnă că nu există și alte realități, iar noi „putem fi complet izolați de sfera societății”.
Votul pentru Călin Georgescu este și un manifest antisistem, răspuns al unei crize de încredere în instituțiile tradiționale: mass-media, politică, educație.
Și emoțiile au jucat un rol esențial în rezultatele surprinzătoare de la alegeri.
„Suntem furioși, nu avem încredere în nimeni, avem nevoie să fim salvați și am ales extrema. Nu e de mirare. Suntem un popor rănit”, explică consultantul în dezvoltare personală Mirela Husaru.
Am ajuns în punctul în care ura pentru actualii lideri a fost mai presus de grija de a nu cădea într-o extremă.