05 Vi snakker med Brith om hvorfor det er vanskelig å få profesjonell hjelp


Episode Artwork
1.0x
0% played 00:00 00:00
Apr 30 2020 29 mins   15

Dette er femte episode av Utbryterne. Podcasten hvor vi møter mennesker som har levd i lukkede religiøse miljøer i Norge.

16 år gamle Brith ble utsatt for seksuelle overgrep av en eldre mann i en pinsemenighet i Stavanger. Hun tok på seg skyldfølelse og skam. Hun måtte ta en lang pause fra miljøet og flyttet til Hamar hvor hun ble med i en karismatisk menighet som teologisk hadde mye til felles med Oslo Kristne Senter og Livets Ord. Der ble hun i en periode utsatt for demonutdrivelser i flere timer daglig. Til slutt måtte hun få hjelp av helsevesenet, noe som viste seg å bli svært utfordrende. De færreste vet noe om senskader fra usunne religiøser miljøer og det er motstand mot å ta inn trosaspektet i behandlingen. For det må jo ligge noe annet der? Sikkert noe fra barndommen?

Derfor er det vanskelig for utbrytere å fortelle om det man har opplevd. Ofte er det så ekstremt at andre tror det er religiøse vrangforestillinger.

Brith bestemte seg for å bli en fagperson på området, og gikk fra å være uføre til å ta en mastergrad i voksen alder. Masteroppgaven «Troen som ble en byrde. Hvilken hjelp trenger mennesker som har vært i usunne religiøse miljøer?" Kan lastes ned her: http://www.hjelpekilden.no/uploads/1/3/1/6/13166795/troen_som_ble_en_byrde.pdf

Vi håper at historiene kan bidra til mer åpenhet og kunnskap om hvordan slike miljøer kan påvirke oss, og hvordan det er mulig å leve et godt liv etter et brudd med et usunt felleskap. Er du eller noen du kjenner i en vanskelig bruddprosess, besøk hjemmesiden vår Hjelpekilden Norge for mer informasjon. Hjelpekilden Norge er en frivillig organisasjon som yter hjelp og støtte til mennesker i problematiske religiøse bruddprosesser.

Programleder og produsent: Anette Iren Isene. Prosjektansvarlig: Hilde Langvann, daglig leder, Hjelpekilden Norge

Første sesongen av Utbryterne er produsert ved hjelp av tilskudd fra IMDi, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. Musikken er laget av Geir Isene, A-Circle AS.